FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-23

Már a holnapra készülnek a barkácsláncok

Bár az elmúlt évben azt ötödével szűkölt a barkácskereskedelmi üzletek forgalma, a fejlődés nem állt meg a piacon, hiszen idén több lánc is új áruházakat nyit. Az Ezermester Magyar Barkács Kft. beszerzési társulás viszont a kisebb barkácsboltokat összefogva szerené felvenni a versenyt a multikkal.


Az OBI 2008 decemberében nyitotta meg 23. áruházát, idén pedig a tavasz folyamán avatja fel új áruházait Keszthelyen, illetve Gyöngyösön. A Praktiker 20. áruháza nyáron nyitja meg kapuit Esztergomban.

A szintén német Bauhaus tájékoztatása szerint még az idén elkészül a Maglód közelében, az Auchan kereskedelmi parkban a lánc harmadik áruháza.

Nem bővít viszont idén hazánkban azt osztrák családi vállalkozásban működő Baumax, mint ahogy Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában sem. Nyitnak viszont három áruházat Törökországban és újabb egységeket nyitnak Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Csehországban.

Az Ezermester Magyar Barkács Kft. beszerzési társulás viszont a kisebb barkácsboltokat összefogva szerené felvenni a versenyt a multikkal. A cég mindössze négy hónap alatt 34-re növelte partnerüzletei számát és 23 beszállítóval kötött megállapodást. A cég intenzív hálózatépítő munkába kezdett vidéken, mivel tapasztalatai szerint a fővárosban nehezebb beszervezni a kis vállalkozásokat, akik alapvetően a nagyobb vásárlóerőben bízva őrzik még függetlenségüket, illetve kivárásra játszanak a frissen alakult hálózattal szemben.

 

Forrás: Pénzcentrum.

 

Megnyílt a 20. magyar Praktiker áruház

Kétmilliárd forintot meghaladó beruházással Esztergomban nyitotta megy huszadik áruházát a Praktiker, a geotermikus energiával működő, hatezer négyzetméteres üzlet 65 embernek ad munkát.

A Praktiker azért döntött Esztergom mellett, mert a régió fejlődik, vásárlóerővel rendelkezik és viszonylag ellátatlan, mert a legközelebbi barkácsáruház Győrben, Budapesten és Pozsonyban van - hangsúlyozta Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató az áruház megnyitóján. A létesítmény megnyitásával a magyar piacon 12 éve jelen lévő Praktiker Magyarországon összesen már 134 ezer négyzetméteren várja a vásárlókat.

Az új áruházat kizárólag energiatakarékos izzók világítják meg, illetve geotermikus energia fűti és hűti. A rendszer 100 ezer euró többletköltséget jelentett, mely a számítások szerint öt éven belül megtérül. Az esztergomi áruház 65 új munkahelyet teremtett, a felvett dolgozók több mint fele korábban munkanélküli volt. A német Praktiker Group barkácsáruház-lánc korábbi tájékoztatója szerint 2009-ben a németországi tevékenység értékesítési árbevétele 1,8 százalékkal 2,617 milliárd euróra, a nemzetközi tevékenység árbevétele 15,7 százalékkal 1,045 milliárd euróra csökkent. Változatlan deviza árfolyamokon számítva a nemzetközi forgalom 6,8 százalékkal csökkent. 

Forrás: Pénzcentrum.

 

 

Április elején nyílt meg az OBI gyöngyösi áruháza - megújult koncepció segíti a termékválasztást

A gyöngyösi áruház megnyitásával immár 25. magyarországi egységét avatta az OBI. Az új áruház révén az OBI a város és a Mátra-vidék otthonfejlesztési és barkácsközpontjának szerepét kívánja betölteni.

A mintegy 8.300 négyzetméter összesített alapterületű áruház a piacvezető otthonfejlesztési áruházlánchoz méltó választékkal, hosszú távon is alacsony árakkal és hetven fős, felkészült munkatársi gárdával várja a vásárlókat. A gyöngyösi OBI áruház több tízezerféle terméket felölelő, a város és a régió igényeinek figyelembevételével véglegesített választékot kínál a látogatóknak.

Az OBI április 1-én nyíló, 25. magyarországi áruházának építési munkálatai tavaly novemberben kezdődtek Gyöngyösön, a Pesti út mentén. Az építkezés eredményeként egy 8.300 négyzetméteres, korszerű otthonfejlesztési áruház települ Gyöngyösre. A piacvezető magyarországi otthonfejlesztési lánc komoly reményeket fűz a gyöngyösi áruház megnyitásához. "Keszthelyi áruházunk két héttel ezelőtti megnyitását követően különös izgalommal készülünk a gyöngyösi áruháznyitásra" - mondta Christoph Wackerbauer, az OBI Hungary Retail Kft. ügyvezető igazgatója. "Legutóbb már sikerrel mutattuk meg a nagyközönségnek újonnan kialakított termék-kihelyezési koncepciónkat és abban bízunk, hogy újításunkat a gyöngyösi vásárlók is örömmel fogadják. Az újfajta kihelyezésnek köszönhetően még több fajta terméket tudunk a korábbinál is áttekinthetőbb módon bemutatni. Ezzel pedig minden látogató saját maga is meggyőződhet arról, hogy az otthonfejlesztés és szépítés piacvezetőhöz méltó termékválasztékát kínáljuk. Az igényeknek megfelelő termék megtalálását, kiválasztását, megvásárlását és hazaszállítását a kiemelkedő választék mellett termékbemutatók, szolgáltatások és felkészült munkatársaink teszik még könnyebbé. Kutatásainkból tudjuk, hogy sokan várják az OBI megérkezését, hiszen Egerből, Szolnokról vagy éppen Pestről már ismerik áruválasztékunkat, a vevőorientált kiszolgálást és versenyképes árainkat. Mostantól pedig a gyöngyösieknek nem kell másik városba utazniuk, ha a lakás, az otthon, a kert fejlesztéséhez szeretnének mindent megvásárolni. A 25. áruház megnyitása és a megújult koncepció tovább erősíti, hogy az otthonfejlesztés terén az OBI a vásárlók elsőszámú partnere." - mondta Christoph Wackerbauer.

Az OBI termékei hagyományosan négy területet ölelnek fel: a lakáskultúrát, a műszaki cikkeket, az építkezéshez-felújításhoz kapcsolódó termékeket, valamint a kerti cikkeket. Az új OBI áruházban mind az építkező, lakásfelújító, otthonaikat és kertjüket fejlesztő és szépítő látogatók, mind pedig az ezzel foglalkozó szakemberek megtalálják majd az elképzeléseikhez illő termékeket és szolgáltatásokat. Az új áruház több tízezer áruféleséget, állandó bemutatókat (többek között barkács- és kertigép, valamint fürdőszoba bemutató), továbbá számtalan vevőbarát szolgáltatást kínál.

"Bízunk abban, hogy itt is sikeresek lesznek azok a kereskedelmi, árképzési és kommunikációs módszereink, amelyek révén piacvezető pozíciónkat kivívtuk. Meggyőződésünk, hogy a legújabb áruház megnyitásával nagyon sok hűséges új vásárlót nyerünk meg magunknak. Gyöngyösön és környékén nagyon sokan tervezik otthonuk felújítását, lakásuk átalakítását, vagy éppen mátrai kertjük, szőlőjük szépítését. A tavasz érkezése különösen aktuálissá teszi a hétvégi telkek és a nyaralók megújítását. Arra törekszünk, hogy a >Lakásból otthont< szlogen jegyében mindannyiuk igényeit, Gyöngyös első számú áruházaként tudjuk majd kielégíteni. Függetlenül attól, hogy ki milyen pénztárcával érkezik, fontos, hogy az eligazodást és a vásárlói döntést egyértelmű, jól áttekinthető árkommunikáció, és főleg a piacvezetőhöz méltó vonzóan alacsony árak segítik. Akinek pedig tanácsra van szüksége, bátran fordulhat 70 fős munkatársi gárdánk bármely tagjához vagy az általuk javasolt mesteremberekhez." - mondta Rétegi Ildikó, a gyöngyösi OBI áruház vezetője.

Az OBI 1970-ben, Hamburgban nyitotta első áruházát 870 négyzetméteren 12 munkatárssal. Az eredetileg amerikai ötlet célja az volt, hogy 12 szaküzlet választékát egy tető alatt kínálja. Az OBI csoport mára vezető pozícióra tett szert a hasonló profilú áruházak között Európa otthonfejlesztési piacán. A 2009. üzleti évben a csoport - átlagosan 7.000 négyzetméteres áruházakkal - 3,8 millió négyzetméter eladótéren összesen 5,9 milliárd euró forgalmat bonyolított. Az OBI termékválasztéka négy területet ölel fel: a lakáskultúrát, a műszaki árukat, az építkezéshez-felújításhoz kapcsolódó termékeket, valamint a kerti cikkeket.

Az OBI vásárlóközönsége részben az egyéni vásárlókból (egyedülélők, családok, a legkülönbözőbb korcsoportú férfiak és nők), részben a kisvállalkozások mesterembereiből és a hobby barkácsolókból áll. Németországban az OBI az egyik legismertebb márkanévnek számít. A legutóbbi felmérések (TNS Infratest) szerint az emberek 98%-a ismeri az áruházlánc nevét.

Az OBI 1993-ban kezdte Németországon kívüli működését első olaszországi áruházának megnyitásával, ezt követte 1994-ben az áruházlánc magyarországi megjelenése. Jelenleg Európa 13 országában (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Svájc, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szlovénia, Ukrajna) összesen 546 OBI áruház működik (2010. március). A csoport rendre új piacokon jelenik meg, és bővíti áruház-hálózatát, legutóbb 2008-ban Ukrajnában és Romániában jelent meg áruházaival. A legtöbb áruház tulajdonosa és üzemeltetője az OBI, egyes áruházak azonban franchise, illetve vegyes vállalati formában működnek. Németországban mintegy 336 áruház, míg a többi országban további 210 áruház várja a vásárlókat. Az OBI piacvezető Németországban, Magyarországon, Csehországban, Oroszországban, Szlovéniában és Boszniában.

A vásárlók igényeinek legmagasabb színvonalú kiszolgálásán összesen 38 500 OBI alkalmazott dolgozik.

A gyöngyösi áruházzal együtt immár 25 OBI áruház működik Magyarországon. Az áruházlánc összesített eladótere mintegy 181.000 m2, dolgozói létszáma pedig 1870 fő.

Forrás: Eurosastra

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.