FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-19

Passzívház a lapostetőn - akár egy panelház tetején is

A panelbomba nem csak nálunk ketyeg, hanem a tőlünk nyugatabbra és északabbra fekvő országokban is. A különbség csak annyi, hogy míg mi a hagyományos hatástalanítási lehetőségekkel kísérletezünk, addig dán szakemberek előálltak egy, a jövő követelményeit is figyelembe vevő megoldással.


A várostervezők, építészek, energiahasznosítási és világítási szakértők, valamint építőanyag-gyártó cégek együttműködésének eredménye Soltag névre hallgat. Ez egy előregyártott és kulcsrakész lakás, melyet az építkezésre szállítanak, és egyszerűen daruval elhelyeznek a lapostetőn. A lakóegységek egymás mellé sorolhatók az adott épület teljes hosszában, mellyel máris megvalósult a magastető-ráépítés.

A Soltag az EU Demohouse programjának része, amelynek célja, hogy a jelenlegi helyzethez képest legalább 30%-kal csökkentse az európai épületállomány fűtésre, hűtésre, szellőztetésre és használati melegvíz előállítására fordított energiafelhasználását. Ezen felül szándéka megmutatni, miképp lehet a felújításokat energiahatékony módon megoldani, és mintául szolgálni a jövőbeni szabványos házépítésre.

Mintaprojekt a jövőnek

A Soltag alkotói a fentieket figyelembe véve olyan otthont akartak készíteni, amely:

- egyensúlyban tartja a természetes fényt és a beáramló hőt,

- egészséges, és egyben

- építészeti értékkel is bír.

A lakást hő-újrahasznosító rendszerrel, napenergiával működő vízmelegítő berendezéssel, napelemekkel és hőpumpával szerelték fel. Ezáltal szén-dioxid-semleges ház jött létre, melynek nincs szüksége hagyományos fűtési rendszerre, és ami lényeges, nem kapcsolódik rá az anyaépület hálózatára sem, mert az energiát szolár rendszer állítja elő. A technikai és a költségcsökkentési szempontok mellett a Soltag figyelembe veszi a szervezeti és szociális tényezőket is, úgymint a kényelmi elvárásokat és a lakók ökológiai felelősségének tudatosítását.

Integrált fűtési rendszer

A lakóegységben a hőtermelés és a kívánt belső hőmérséklet fenntartása napenergia-hasznosítással valósul meg; egyrészt az ablakok természetes hőáteresztő képességével, másrészt a padlófűtéshez és a használati melegvíz előállításához napkollektorokkal.

A már felmelegített levegőtől egy beépített hővisszanyerő szellőzőegység és egy mechanikus ventillátor juttatja el a hőt a kívülről beáramló alacsonyabb hőmérsékletű levegőhöz, így 90%-a újrahasznosításra kerül. A átgondoltan elhelyezett nyílászárók, a falak 350 mm-es és a tető 400 mm-es hőszigetelése, valamint a hőhídmentes, légzáró szerkezet benn tartják a meleget.

A 3,5 m2 felületen elhelyezett napelemek elegendő áramot termelnek a napkollektorok és a padlófűtési rendszer pumpáinak, valamint a hőszivattyúk és a hővisszanyerő rendszer ventillátorainak működtetéséhez. A fenti gépészet teljes téli energiaigényét további 14 m2 felületű napelem biztosítja, így az éves energiamérleg nullára jön ki. A háztartási berendezések, a világítás, stb. napi áramszükségletét ugyanakkor a külső áramhálózat adja. Egy egyenlegszámító mérőóra automatikusan az elektromos hálózatra kapcsolja át a lakást, amint a nap nem képes a szükséges energiát biztosítani. Amikor a napelemek többletenergiát termelnek, az óra visszafelé számol; gyenge napsütés esetén pedig, a hagyományos áramellátásra kapcsol.

A tetőbe innovatív légfűtő rendszert építettek be, amely pumpával együtt működik. A levegő a külső tetőlemezek és az alatta lévő rétegek közé bejutva, a napelemekkel felszerelt, cinkfedésű tető alatt felmelegszik. Melléktermékként a levegőáram lehűti a napelemek alját, így biztosítva azok optimális működését.

Fenntartható épület

Egy lakóegység két egymáshoz illeszkedő alapmodulból áll. Az egyik a fő szerelvényeket, valamint a konyhát, a fürdőszobát, az előszobát és a hálószobát tartalmazza, a másik pedig a felfelé megnyitott nappali-étkezőt. Az északi homlokzaton kialakított külső folyosó a legrugalmasabb megközelítést teszi lehetővé. A déli oldalon egy konzolos erkély található, amely jól kihasználja a ház mélységét.

A Soltag vázszerkezete egyben a külső folyosó és az erkély alapja is, mely vagy az újépítésű ház részévé válik, vagy felépítményként is szolgálhat a meglévő épületeken. A tetőszerkezet acélvázas, fa fogópárokkal. A gépészetnek helyt adó, és a szerelvényeket rejtő konyhai fal térelválasztóként is funkcionál. A nyitott nyeregtető pedig nagyvonalú térkialakítást tesz lehetővé. A fa- és gipszkarton felületeket páraáteresztő, lélegző bevonatottal látták el. A bepattintható cink tetőlemezek függőleges hornyait eleve a tetőtéri ablakok, napkollektorok és napelemek befogadására képezték ki. A cinklemez tető egyben tartalmazza a légfűtési rendszer felső héját is.

Jól megtervezett fényviszonyok

A ház alapterületének 28%-a üvegfelület, ami energetikai szempontból nagy kihívást jelentett.

Ezért energiahatékonyan kellett elhelyezni az anyagcsoportokat, hogy az üvegezett és hőszigetelt felületek arányát egyensúlyba hozzák, figyelembe véve az építészeti stílust és a bevilágítást is. A legtöbb természetes fény a felülvilágítóként működő tetőtéri ablakokon jut a házba, és a fénysávok az egész teret átszelik. Mivel a tetőtéri ablakok a belső válaszfalak mentén helyezkednek el, a fény végigfut a falakon, visszatükröződve szétterjed a helyiségben a felfelé nyitott tetőtér felé, majd le a nappali-étkezőbe, és minden árnyékot eltöröl.

Az egyes építőelemek: az üvegezés, a vázszerkezet, a párkányok, a megnyitások és a falak közötti átmenet olyan finom, hogy a természetes fény fokozatos változása és szétterjedése a helyiségben vakító hatás és erős kontrasztok nélkül megy végbe. A falak és a padló halvány színvilága a lehető legjobb beltéri fényviszonyokat teremti meg.

A gerinc magasságában elhelyezett tetőtéri ablakok különösen jó hőszigetelő képességűek - minimális hőveszteséget biztosító, passzívházakhoz készült ablakok. A Soltagot az io-homecontrolR épületirányítási protokollal szerelték fel, mely az ablakok, a kiegészítők, a fények kézi (távirányítós) vagy előre beprogramozott működtetését teszi lehetővé. A belső hőmérséklet szintén távirányítóval szabályozható, mégpedig az árnyékolók és szellőztetés összehangolásával.

Iránymutatás

A Soltag a több tudományágat is felölelő fejlesztések irányát és értelmét mutatja meg. Az épület egyes funkciói kiegészítik egymást, és az intelligencia, a puszta erő és a minőség újfajta kombinációit hozzák létre. A napfény és a levegő hasznunkra fordításával egészséges, önfenntartó, szén-dioxid-semleges házakat építhetünk. A koncepció megmutatja az előre gondolkodás jelentőségét például abban, hogy a környezet javítása érdekében a meglévő épületek testéhez új technológiák csatlakoztathatók.

Forrás: Passzívház Magazin

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.