FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-16

A tehetséges Winklerék

Winkler András professzor, a soproni székhelyű egyetem egykori rektora életében a kutatás mellett mindig fontos szerepet játszott a kultúra.


Költői esten mutatták be tegnap Winkler András professzor legújabb kötetét. Fotó: Magasi Dávid

A családban több művész és mecénás is van.

A Winkler név díszes betűkkel szerepel Sopron történelemkönyvében. A híres papa, az építész Winkler Oszkár sikeres fiúkat nevelt. Miközben mindannyian mérnöki diplomát szereztek s gyakorlati szakemberekként végezték s végzik hivatásukat, életükben fontos szerepet játszanak a művészetek is. Winkler András, a soproni egyetem egykori rektora verset és prózát ír, gyerekkora óta rendre papírra veti a gondolatait.

- Életem során rengeteget utaztam, unalmas tárgyalásokon is kellett üldögélnem, ilyenkor pedig, ha eszembe jutott valami fontos, akkor lejegyzeteltem. Így megy ez ma is, esténként pedig előkerül a gyűrött cédula a zsebemből, s ezekről átvezetem az irományokat a határidőnaplómba. Később a jegyzetek alapján születnek a rövid, humoros, néha szomorú versek, melyek a gyerekkorról, az aktuális történésekről szólnak - fogalmazott a professzor, aki a családjáról is ír. Egyik verséből kiderül, régi soproniak, ereikben bácskai, sváb, bosnyák, német és osztrák vér egyaránt csörgedez.

- Négyen vagyunk testvérek, négy fiú. Szüleink azt kérték, szerezzünk mérnöki diplomát, aztán már bármivel foglalkozhatunk. Gábor és Barnabás építészmérnöknek tanult, István és én a fás szakma mellett döntöttünk.

Winkler András 1989-től 1997-ig az egyetem rektoraként tevékenykedett. 2002-től négy évig rektorhelyettesként számítottak a munkájára. Vezetése alatt komoly változások történtek az intézményben. Új szakokat indítottak, szövetségre léptek a térség egyetemeivel, majd létrejött a Nyugat-magyarországi Egyetem. Vezető rektorként is oktatott, ma pedig a doktori iskolát igazgatja, tanítványait nemcsak a fa, hanem az irodalom szeretetére is neveli.

- Szívesen kirándulok és nótázom a diákokkal, a szakmai utakon verselünk is. A hallgatók szeretik Juhász Gyula és Kosztolányi sorait, akik gyönyörűen írtak az erdőről, a természetről. Megható, hogy a könyvbemutatóimra is készülnek a hallgatók, van, aki felolvasóként közreműködik, mások muzsikáról gondoskodnak.

Winkler Andrásnak a nyugodt hátországot az igen összetartó családja jelenti. Fia, Dániel erdészeti zoológiával foglalkozik, ő is az egyetem oktatója. Lánya, Adrienne két kislányával és olasz férjével Londonban él, a Goethe-intézetben dolgozik.

- Az ő megismerkedésüknek is köze van a kultúrához. Mindketten imádják a muzsikát, Londonban egy Sebestyén Márta-esten találkoztak. Barnabás öcsém fia trombitál, a népszerű After Crying együttes tagja, unokahúgaim, Winkler Orsolya és Winkler Zsófia hegedűművészek. Barnabásék fogadták örökbe a mára ugyancsak ismertté vált Kálid Artúr színművészt még gyerekként, akinek a csemetéi ugyancsak a Winkler nevet viselik. Barna Budapesten él, egy galériát igazgat, ahol számos soproni művésznek kínál bemutatkozási lehetőséget. Gábor fivérem Pápa főépítésze, így neki is komoly szerepe van az ízlés formálásában, mellette pedig a győri Széchenyi-egyetemen oktatja a fiatalokat a szakma fortélyaira. István faipari mérnökként remek üzletemberré vált, ő elsősorban mecénásként ismert a kulturális életben - mesélte a hajdani rektor, s hozzátette, ők beleszülettek a kultúrába, hiszen munkája mellett már édesapja is festegetett, akvarelleket készített.

 

Forrás: Kisalföld 04-16

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.