FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-08

Panelprogram alulnézetben

A panelprogram 2001-ben indult, a szocialista időkben - iparosított technológiával - épült 820 ezer lakás felújítását tűzte ki célul. Évente mintegy 50 ezer lakás megújulására kerül sor 2011-ig, és 10 milliárdnyi összeg jut a program finanszírozására minden évben.

A megújítás alapvető célja a lakások energiafelhasználásának csökkentése az épület körbeszigetelésével és a fűtés korszerűsítésével. A program leglátványosabb eleme a homlokzatok kiszínesedése, új hőszigetelő rétegek felvitelével, az elavult nyílászárók cseréjével együtt.

Nem tudom, hányadik lakótelepi háznál tart a kivitelezés, de minden lakásnak 3-5 ablaka van a homlokzaton. Átlagosan tehát 3 280 000 ablak ill. erkélyajtó helyére várható ugyanennyi műanyag ablak beépítése. A sok 3,2 U-jú ablak helyett akár 1,1 Watt/négyzetméter/Kelvin hőátbocsátású tényezőjű kiváló nyílászáró.

A jó öreg, egyesített szárnyú, fa ablakok lapátra kerülnek, a teschauer csavarokkal egyetemben, amelyekre még 30 éve facsavarral lett rásegítve, miután az alumínium öntvény kikopott az első ablakpucoláskor.

De még így is szabadon lebegtette a függönyöket a ki-be járó szél, s nem kellett állandóan nyitva tartani az ablakokat a teljes fűtési szezon idején, amikor a távfűtés még 28 fokokra fűtötte fel a szobákat. Igaz, akkor még a vas és acél országa voltunk, és nem voltak orosz-ukrán gázviták sem.

Szerte az országban (de főleg nálunk), megkérdeztem a panelfelújítást végző munkásokat - akik nagy óvatossággal emelik ki ezeket az ablak-matuzsálemeket a helyükről -, hogy mi lesz ezeknek az ablakoknak a sorsa? "Hát mi lenne?" - nem értik a buta kérdést. "Ezzel fűtünk télen a műhelyben, amikor hideg van."

Jó is az a fafűtéses kazán vagy dobkályha az ablakgyártó üzemben. Ezt hívják fenntartható fejlődésnek. Az egyesített szárnyú ablak fűtőértéke - mint fenyő fűrészáru - 16,75 MJ/ kg. Egy 1,5x1,5 méteres ablaktok - és nyílószárny szerkezet kb. 38 kiló, és a mázolással együtt ez - 651,24 MJ meleget ad az elgémberedett munkáskezeknek.

Nem vagyok egy Shigeru Ban, nem láttam a ruandai polgárháború menekülttáborait, nem jártam Kobe-ban sem a földrengés után, ahol a mester a katasztrófa áldozatainak olcsó eszközökkel (sörösrekesz alapokra emelt papírhengerekből) ideiglenes sátrakat, fedeleket emelt az időjárás viszontagságai ellen. De Magyarországon is földrengésszerű társadalmi erózió zajlik: háborgó polgárok, szegénység, elesettség, miközben lopják az erdőt és emberek fagynak meg télen az utcán. És itt van ez a 3 208 000 ablak.

Volna egy-két ötletem.

Na nem olyan komolyak - csak gondolatébresztőnek.

 

Csőlakó lakosztály

Letelepíthető aluljárókba, távfűtési aknába, híd alá, támfal mellé, panelprogramban soha nem részesülők részére. Számukra lakosztály. Szélvédő, vagyonvédő, alvás idején a kilégzéstől dunsztolódik, a filtráció elviselhető. Belátásgátlás áruházi reklámújságokkal megoldható. Belülről zárható, alulról almozható. Nem építési engedélyköteles.

 

Hajléktalan-lak

Letelepíthető erdőkben, közparkokban, víz-nem-járta, földcsuszamlással nem veszélyeztetett külterületi, eldugott helyeken. Családosoknak is ajánlott, élettársi viszony megengedett. Komfort az erdőben, tóparton - fakultatív. Osztatlan közös tulajdonú telken csoportházként is telepíthető. Bejelentésre kötelezett, hogy a választási ajánlócédulák kikézbesíthetők legyenek, és a tüdőszűrésre szóló meghívás valamint az adóbevallási csomag is.

 

Transzparens homlokzat, esetleg vakablak árnyékoló

Szegényebb vidéki építészek számára, akik csak álmodoznak arról, hogy egyszer egy kéthéjú üveghomlokzatot tervezhetnek egy fővárosi irodaházon, amelyik a túlzott felmelegedés ellen nyáron véd, és télen a kürtős hatásokkal csökkenti a transzmissziós veszteségeket.

 

Jövőbe látó

A panelprogram befejezése után a lakótelepek olyanok lesznek, mint egy hajdani szépasszony a szépségszalon meglátogatása után. Ajakfeltöltés, mell-inplantátumok, epilálás, zsírleszívás, szemráncvasalás. A lakótelep is teljesen megfiatalodik. Megújult homlokzatok, alacsony fűtésszámlák, szerethető környezet, szegregáció már a múlté. Csakis a Jövőbelátó hiányzik. Egy hatalmas kilátó torony, ahol a régi ablakok mögül látszanak az újak az 1,1 értékű U-val, és - ha elég magas - talán a távolban a családiházas kertvárosi villák is.

 

Panelprogram emlékműve

A csúcsmodell... Állhatna akár Dubaiban is, ott esetleg kibontott Schüco ablakokból. De nálunk minden lakótelep szélén a kibontott, több tízezer, egyesített szárnyú fa nyílászárókból összetákolva. Mint a háborús emlékműveken a hősi halottak. Ők a szebb napokat látott ablakok, a panelprogram névtelen áldozatai, akik elestek az energiamegtakarításért folytatott küzdelemben. A háború végén egy korszak, egy nyílás bezárul. Helyezzünk el egy muskátlit az emlékmű talapzatánál, ejtsünk érte egy Klín-cseppet, és nézzünk előre, az argongázzal töltött hőszigetelő üvegablakainkon túlra.

 

Kulcsár Attila, DLA, Forrás: Építészfórum 03-31

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.