FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-25

Nyílászárók új dimenzióban

Ulrich Tschorn, a Német Ablak és Homlokzatépítő Szövetség (VFF) üzletvezetője szerint, korábban az ablakok használata a lakásokban csak az otthon tartózkodás idejére korlátozódott. Az ember azonban sokat van úton, moziba, étterembe megy, vagy elutazik hétvégére. Manapság az otthonos, kényelmes életmód, a komfort sokkal nagyobb szerepet játszik az életünkben, mint korábban. Ebben lehetnek a segítségünkre a modern ajtók és ablakok. A változatos formáknak és nyitási típusoknak köszönhetően a ház bármely részébe be tudjuk építeni őket, és emelik az ingatlan anyagi értékét, valamint sokkal látványosabb lesz az épületünk.

A modern nyílászárók egyszerre több feladatot látnak el: beengedik a napfényt a lakásunkba, friss levegőt biztosítanak számunkra, valamint nem eresztik be az utca zaját és a hideget. Ezenkívül, a nagy felületű ablakok közelebb hozzák számunkra a természetet, hiszen nem érzünk a határt az otthonunk és a környezet között. Az ablakoknak a belső térhez illeszkedőnek kell lenniük- mondta Tschorn. A nyitási irány mellett, fontos, hogy az ablakok komfortos szellőztető és nyitóelemekkel rendelkezzenek.

A bukó- nyíló ablakok egy nyílászáróban egyesítenek két ablaktípust. Egyszerre tudunk nagy légmennyiséget beáramoltatni, illetve folyamatos kis légmennyiségű szellőztetésre is alkalmas. A toló- bukó rendszer segítségével pedig megszüntetjük a gátat köztünk és a természet között. Akár nehéz ajtókat is fáradság nélkül elmozdíthatunk. Külön érdekesség, hogy akár a hagyományos ajtókba is be lehet építeni kerekes székesek számára kialakított küszöböt. Az építészek jól bevált elemként alkalmazzák a padlóig érő ablakokakt illetve a toló- bukó nyílászáró rendszereket. A tolóelemek előnyei, hogy a szárny nem a szobában van, és a kilátást sem akadályozza, mert pont eltakarja a fix szárnyat.

További komfortot lehet elérni az automatizált ablakok beépítésével. Az elektronika alkalmazása pozitív tulajdonságokkal egészíti ki az ablakokat. A gombokkal történő nyitás- zárás mellett akár távvezérléssel is megoldható az ajtók működtetése. A ház többi elemével való összekötése is intelligens megoldásokhoz vezet. Az épület szellőztetését, akár nehéz tolóajtók működtetését is pár gombnyomással meg lehet oldani. Ez jelentős könnyítés az idős emberek, fogyatékosok és a gyerekek számára. Az intelligens vezérlés rendelkezésünkre áll, hogy kontrolláljuk a hőmérsékletet, figyeljük a levegő széndioxid tartalmát, illetve a világosságot is beállíthatjuk, hogy az évszaknak megfelelő bevilágítás legyen.

Ezek az okos berendezések azonban még többet is tudnak. Süllyesztik például a napi energiaszükségletet a szoba hőmérsékletének megfelelően. A fűtésrendszert vezérlését akár össze is lehet kötni az ablakokkal. Tűzesetnél pedig huzatot csinálnának, hogy a mérges gázok és a füst kimenjen a házból. A gázellátást és egyéb veszélyforrásokat pedig blokkolnák, hogy a tűz ne terjedjen olyan gyorsan. Egy másik fontos terület lehet a biztonság védelme. Riasztó- és kamerarendszerek alkalmazása, ujjlenyomat ellenőrzés az bejárati ajtónál lehet a tulajdonos segítségére, míg ő nem tartózkodik otthon.

 

Forrás: HDH-VFF
Szakfordítás: Garab József - okl. faipari mérnök honlap: faforditas.ewk.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.