FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-18

A magyar faipar és bútoripar 2010. januári árbevételi adatai

Januárban decemberhez képest a fafeldolgozóipar esetében exportban minden szakágazat kicsivel növelni tudott, míg belföldön egy kivétellel a csökkenés volt jellemző. A hazai bútorgyártók számára minden szegmensben és irányban csökkenést hozott a január decemberhez képest. A január nem a jelentős eladásnövekedésről szokott nevezetes lenni.

 

A március 9-i FATÁJ cikkben bemutattuk a faipar és a bútoripar szakágazati bontású éves adatait a 2000-2009. időszakban. Most vizsgáljuk meg kicsit részletesebben az időbeni változásokat a havi adatok feldolgozásával már csak azért is, mert tegnap óta a 2010. januári adatok is láthatóak a KSH honlapján. (A cikk végén lévő kapcsolóról a grafikonok pdf-ben nagyobb méretben is megnyithatóak.)

A januári összes árbevétel ritka kivétellel minden esetben alacsonyabb volt, mint az előző decemberi. A kivételeket erősíti 2010. januárja, amikor a szokásosnál erősebben növekedésnek induló export és a szokásosnál kisebb mélységbe zuhanó belföldi értékesítés együtt az előző hónaphoz képest növekedést hozott.

Az időszak egészét a lassú növekedés jellemezte, amely jól láthatóan 2008. végén tört meg, a korábbi cikkben már taglalt gyenge 2009-et eredményezve.

A 2010. januárban az épületasztalosipar korábbi szokásától eltőrően az előző havihoz képest növelni tudta eladását. A falemezgyártóknál ez az irány megszokott, a januári növekedésük mértéke azonban elmaradt számos korábbi évitől. A fűrésziparnál, a tároló termékeknél és az egyéb fatermékeknél is januárban nagyjából a korábbi évek szerinti csökkenés volt decemberhez képest.

A bemutatott időszak egészét illetően a falemezeknél volt 2008. végén drasztikus visszaesés, ahonnét azóta nem sikerült feltápászkodnia e szektornak. A parketta esetében figyelemmel kell lenni arra, hogy itt csak az e főtevékenységű cégek adatai szerepelnek, összes hazai parkettagyártás együttes összes értékesítése valahol havi 0,5-1,0 Md Ft közöttire vélelmezhető. E havi adatoknál is jól látható a fűrészipar 2008. évi hirtelen "megtáltosodása", ami nagy valószínűséggel az akkori új TEÁOR alapján bekövetkezett cég átsorolásoknak tulajdonítható.

Januárban minden szakágazat növelni tudta export eladását decemberhez képest, ezen belül kiugró teljesítményt mutat az épületasztalosipari export több mint 1 Md Ft-os növekménye.

Az időszak egészét nézve látható, hogy a falaemezipar tavalyi drasztikus visszaesése elsősorban az exportban következett be.

A belföldön ugyanakkor a január csak a falemeziparnak hozott érzékelhető növekedés, a többi szakterület csökkent ebben a hónapban az előzőhöz képest, ami hoszabb időszakot tekintve nem számít rendkívülinek az év elején.

Az időszak egészét nézve a fűrészipar utolsó két jó éve feltehetően a inkább a már említett TEÁOR átsorolás miatt lehet. A falaemezipar belföldi eladása már 2008. közepén is alá esett a korábbi évekről ismertnek és azóta lényegében folyamatos csökkenést mutat a trend, ami idén tavaszon remélhetően megfordul. A grafikon alapján a hazai fafeldolgozóipari cégek belföldi értékesítése lényegében változatlan.

A bútorgyártók összes, belföldi és export eladásai is visszaestek januárban decemberhez képest. A belföldi eladásoknál ez a korábbi években is szokásosan jelentkezett. Exportnál azonban számos olyan év volt korábban, amikor a januári már meghaladta a decemberi eladásokat, idén ezt sajnos nem sikerült elérni.

A hosszabb tendenciát nézve a belföldi eladás 2009. évi szakadásszerű visszaesése mögött az áll, hogy ettől az évtől a járműülés gyártók teljesítménye nem a bútorgyártásban jelenik már meg.

Januárban a bútorgyártás minden szakágazatában csökkent az értékesítés, aminek mértéke több korábbi év hasonló mozgását meghaladta.

Januárban az iroda és a konyha bútor gyártók exportja visszaesett, az egyéb bútoroknál ugyanakkor csekély növekedés volt.

Hosszabb időszakot nézve is látható, hogy az export döntő többségét az egyéb bútorgyártók teljesítménye adja. Figyelemre méltó, hogy esetükben a válság már 2008. nyarán rájuk köszöntött, ami után viszont egész jó őszi, sőt tovább növekvő 200. tavaszi eredményeket értek el. A többi szakterületek exportja e hosszabb időszakot vizsgálva lényegében változatlan.

Januárban a bútorgyártók belföldi eladása minden szektorban visszaesett, aminek mértéke hasonló vagy nagyobb, mint a korábbi évek esetében volt.

Az egyéb bútorok gyártói belföldi értékesítésének 2009. évi hirtelen visszaesése a járműülések már említett átsorolása miatt jelentkezik. 2003-ban ugyanakkor az egyéb, a konya és az iroda bútor gyártóknál is volt hasonló "beszakadás", de ennek okát nem ismerem. Úgy tűnik, hogy a hazai bútorgyártók számára a hazai eladás az utóbbi két évben lényegében nem nő, inkább csökken.

 

Végül, aki a fenti grafikonokat nagyobb méretben, illetve pdf állományban szeretné látni, itt töltheti le azt.

Aki pedig a számokra is kíváncsi válassza ezt a kapcsolót.

Adatleszedés, grafikon, szöveg: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.