FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-11

Az EKE gondnoksága alá került a Túr völgye

Kiemelkedően magas pontszámot ért el az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári fiókja a környezetvédelmi minisztérium által kiírt pályázaton, így - számos állami intézményt maga mögött hagyva - ez a civilszervezet kapott jogot huszonegyezer hektár természetvédelmi terület gondnokságára.

Márk János, a helyi szervezet vezetője lapunknak elmondta, hogy biológusokból, térképészekből, tájvédelmi szakemberekből álló csapat a Túr völgyének alsó és középső szakaszáról gondoskodik, továbbá figyelmet fordít a muzsdalyi és sárközi erdők, legelők, füves térségek, mocsarak élővilágára. Az érintett régió kiemelt védelmet élvez, mert több olyan ritka faj él itt - például a leánykoncér néven ismert halfaj - amely Romániában sehol máshol nem található meg.

Az ártéri erdőben fészkel a fekete gólya, a békászó sas is - számol be a rendkívüli faunáról a szakember -, aki szerint a vidék növénytani szempontból is rendkívüli, éppen ezért szükség van a fokozott odafigyelésre és az állandó felügyeletre. Az EKE szigorú tájvédelmi szabályokat léptetett életbe a térségben: ellenőrzi a folyógazdálkodást, mindent megtesz a felelőtlen erdőirtás és az ősgyepek feltörése ellen.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak magánszemélyek, de állami intézmények is gyakran szegik meg a környezetvédelmi szabályokat. Éppen ezért az EKE radikálisan lépett fel a káros jelenségek ellen, és nem habozott feljelenteni a megyei Mezőgazdasági Igazgatóságot, amikor emez Kakák falu határában lecsapoltatott egy sajátos élővilággal rendelkező, ötven hektáros vizes-gyepes területet.

Perre mentek a területileg illetékes erdészettel is, amikor az szakszerűtlenül irtani kezdett egy ártéri erdőt. Az elkötelezett fellépés most kezd beérni, a szervezet mögött igazi civil összefogás van, egyre többen ismerik a környezetvédelmi minisztérium által is elismert szervezetet. Márk János arról számolt be az ÚMSZ-nek, hogy a természetvédelmi egyesület állandó vendég az iskolákban, folyamatosan építi kapcsolatait a helyi lakosokkal.

Nyugati tapasztalatok is azt mutatják, hogy a lakossággal való együttműködés nélkül nincs igazán eredményes természetvédelem" - figyelmeztet az elkötelezett természetvédő.

Forrás: Új Magyar Szó 03-09

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.