FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-09

Erdőink gondos védelem alatt - A fa energetikai felhasználása nem károsíthatja a környezetet

Gyakori tévhit a biomassza erőművekkel kapcsolatban, hogy tüzelőanyag-felhasználásuk komoly mértékben csökkenti az erdőállományt. Ez azonban téves feltételezés, mivel az erdészeti hatóság szigorúan ellenőrzi az erdészeti társaságok erdőgazdálkodását.


Biomassza Erőművek Egyesülése riportot készített dr. Varga Tamással

Az erdészeti hatóság - mely jelen formájában a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal keretein belül működik - szigorúan ellenőrzi az erdészeti társaságok erdőgazdálkodását. A témakörben dr. Varga Tamást, a Baranya Megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóságának igazgatóját kérdeztük.

 

- Erdészeti szakemberként milyen perspektívát lát a biomassza alapú energiatermelésben? Stabil piac, munkalehetőség, fenntartható fejlődés, tervszerű erdőgazdálkodás stb. terén.

Az erdészeti hatóságnak sem feladat-, sem pedig hatáskörébe nem tartozik a biomassza alapú energiatermelés elemzése. A jelenlegi erdészeti szabályozás alapelveként megfogalmazott "fenntartható fejlődés", illetőleg az alapelv érvényesülését biztosító "tervszerű erdőgazdálkodás" nem hozható összefüggésbe a faanyag ilyen célú felhasználásával.

 

- Az ágazatban milyen hatósági kontroll biztosítja azt, hogy egy ilyen program ne károsítsa erdeink tartalmát, állapotát?

Az erdészeti ágazatban a jelenleg hatályos erdőtörvény végrehajtása biztosítja, hogy erdeink állapota ne romoljon. Az erdészeti hatóság által biztosított fakitermelési lehetőségek, illetőleg módok meghatározásánál érdektelen szempont egy ilyen program. Az erdőkkel kapcsolatos szabályozás erdészeti szakmai, illetőleg ökológiai alapokon nyugszik.

 

- Valóban igaz-e, hogy Magyarországon erdeink állománya folyamatosan gyarapszik, és ha igen, mivel biztosítható, hogy a folyamat tartós legyen?

Való igaz, hogy az erdőterület - és ez igaz Baranya megyére, illetőleg a dél-dunántúli régióra külön is - folyamatosan nő Magyarországon. A pozitív folyamatot állami támogatás biztosításával lehet tartósítani.

 

- A biomassza program kiteljesítése érdekében milyen együttműködés van az erdészetek, szakhatóságok és az eneregteikai szektor szereplői között?

Ugyan a biomassza program érdektelen erdészeti igazgatási szempontból, viszont az energetikai szektor szereplőinek tisztában kell lennie azzal, hogy kizárólag hatósági engedéllyel kitermelt faanyagot használhatnak fel. Ennek ellenőrzését könnyíti majd meg a faanyag származási igazolásának rendjére vonatkozó jogszabály kihirdetése.

 

- Az energatikai célú erdészeti fakitermelés mellett milyen lehetőséget lát a mezőgazdasági előállítású biomassza alapanyagok alkalmazásában?

A mezőgazdasági előállítású biomassza alapanyagok alkalmazásáról nyilatkozni nem tudok, viszont az energetikai célú faültetvények - amikre nem terjed ki az erdőtörvény hatálya - elterjedése nyilvánvalóan fokozhatja az ilyen célú felhasználást, illetőleg a jelenlegi fafelhasználás szerkezetét módosíthatja.


Kocsánytalan tölgy - nagyításhoz kattintson a képre

Forrás: Biomassza Erőművek Egyesülése

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.