FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-09

Versenyképes energianövények

Óriási lehetőség rejlik az energianövények termesztésében Magyarországon. Az alig egy évtizede megjelent növényi kultúra a gyengébb és jobb termőterületeken is versenyképes, állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tanulmánya.


A dr. Kaderják Péter vezette egyetemi kutatócsoport tanulmányában bemutatja a magyarországi fás szárú energia ültetvények szabályozását és elterjedését. Az összeállításban szemléletesen láttatják, hogy kizárólag a sarjaztatásos technológia és jól sarjadzó fafajták terjednek, a legfontosabb termőhelyi adottság a talajvíz szintje, elérhetősége illetve az éves csapadék mennyisége. Egyelőre import fajták a jellemzőek, ezért várható, hogy megjelennek majd a hazai viszonyokra kinemesített fajták is. Biztató nemesítési kísérletek folynak nem csak az agráregyetemekhez kapcsolódó kutatóközpontokban, hanem a termeltető gazdasági rendszerek bázisain is. Jelenleg az egy évre számított hozamok hektáronként 15-25 tonna között mozognak.

A fás szárú ültetvények telepítése engedélyhez kötött, és - a gazdálkodók számára örvendetes fejleményként - vissza nem térítendő állami támogatás is igénybe vehető hozzá. Ezzel együtt lassan halad az új növényi kultúrák elterjedése. A hatósági adatok szerint összességében mindössze 1500 hektár fás szárú energia ültetvény valósult meg, az összes engedélyezett terület sem éri el a 2700 hektárt. A támogatási igények alapján arra lehet következtetni, hogy néhány éven belül összesen mintegy 6-7 ezer hektár energiaültetvény termelése jelenik meg a piacon, ennek háromnegyed fás szárú ültetvény lesz. Ezek az ültetvények két aktívan szerződő nagyerőmű (Pécs, Szakoly) földrajzi régiójában jönnek létre. Az ültetvények faapríték termelése tehát egyelőre rövid távon éppen csak eléri vagy alig haladja meg a 100 ezer tonnát évente.

Ennek ellenére a fás szárú ültetvények nagyon jó gazdasági kilátásokkal rendelkeznek. A munkacsoport a tanulmányban bemutatta, hogy a fás szárú energia ültetvények hektáronkénti fedezete - gazdasági értelemben vett hozama - minden forgatókönyben meghaladja a gabonafélékkel (búza, kukorica) elérhető átlagos fedezeteket, és eléri legalább az olajosnövények (napraforgó, repce) átlagos fedezetét vagy még annál is magasabb fedezetet biztosít. Ennek alapján fás szárú energia ültetvények telepítése egyértelműen jó beruházásnak tekinthető, a körülmények változatlansága esetén is várható ezek szaporodása.

A jobb termőhelyeken ez az élelmiszercélú szántóföldi termelésnek támaszt versenyt, hiszen a hektáronkénti fedezetek akár magasabbak is lehetnek az energiaültetvényeken. Figyelemre méltó megállapítás ugyanakkor, hogy utóbbi fejlemény hosszabb távon élelmiszer áremelkedést okozhat. A gyengébb termőhelyeken az energiaültetvények hozama is gyengébb, de ha az alternatív hasznosításnál kedvezőbb, akkor az ilyen talajokon is érdemes foglalkozni a fás szárú ültetvényekkel. Utóbbi megállapítást erősíti, hogy ennek az új termelési ágnak a többihez képest is kisebb az élőmunkaigénye, ugyanis a kampánymunka ültetés és betakarítás idején kiemelkedő, a köztes időszakban pedig elenyésző.

Forrás: AgrárHírek

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.