FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-25

A közmunkások már az erdőkben vannak

Idén 3,3 milliárd forintot fordít az állam az erdészeti közmunka-program támogatására, az állami erdőgazdaságok várhatóan 3100 munkavállalót - regisztrált álláskeresőt és rendelkezésre állási támogatásban részesülőt - foglalkoztathat a program hét és fél hónapja alatt, 570, jellemzően hátrányos munkaerő-piaci helyzetű térségekben lévő település környékén.


Az MNV Zrt. nagyjából egymilliárd forinttal járul hozzá a program költségeihez. A tavalyi programban több mint háromezren jutottak átmeneti munkalehetőséghez, közülük több mint kétszázan utána állást kaptak.

 

Idén az egyik legnagyobb foglalkoztató a Nyírerdő Zrt. lesz. A Hajdúságban és Szabolcsban mintegy 60 ezer hektáron gazdálkodó társaság erdészeteiben január közepén már elindult a program. Jelenleg mintegy 860 közmunkást foglalkoztatnak, de a program teljes ideje alatt átlagosan 1100 fő nyolcórás alkalmazására nyílik lehetőség. Hajdú-Biharban a legtöbben (125-en) Debrecenből vesznek részt a programban, de Berettyóújfalu (92) és Hajdúhadház (61) is jelentős létszámmal képviselteti magát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tiszadobiak (52), nyírbátoriak (30) és a nyírbéltelkiek (30) vannak sokan. Az SZMM Közmunka Tanácsa 612 millió, a tulajdonos MNV Zrt. 327 millió forint támogatást nyújt, míg az erdészet önrésze 105 millió - mondta Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója. A társaság a program lezárulta után minden tizedik közmunkást három hónapon keresztül támogatás nélkül tovább foglalkoztat, emellett a résztvevők 10 százaléka számára biztosít képzést.

 

Az Északerdő Zrt.-nél január 15-ével indultak az erdészeti közmunkák. A cégnél jelenleg hetvenen dolgoznak a program keretében, csúcsidőben pedig havonta átlagosan akár 200 közmunkást is foglalkoztathatnak. Napokon belül 16 résztvevővel - java részük közmunkás - elindul egy képzési program is - tudtuk meg Rencsiné Ágh Mártától, a cég munkatársától.

 

A korábbi években szinte valamennyi erdőgazdaságban volt lehetőség arra, hogy a közmunkások béren kívüli juttatásként tűzifát is kapjanak, azonban az adójogszabályok változása miatt ennek adóterhét már nem tudták vállalni a társaságok. Lehetőség szerint azonban kedvezményes áron adnak el fát a közmunkásoknak. Emiatt legalábbis érdekes az a közelmúltban elhangzott kormányfelhívás, amely a rendkívüli hideg miatt arra kérte az erdőgazdaságokat, hogy biztosítsanak lehetőséget a rászorulóknak, hogy ingyen gyűjthessenek tűzifát. A Napi érdeklődésére az erdőgazdaságok annyit tudtak mondani, hogy hivatalos értesítést még nem kaptak az MNV-től a végrehajtással kapcsolatban.

 

Az erdészeti közmunkaprogramban a résztvevők feladatai közé általában az általános erdőművelési tennivalókon túl a turistautak, tanösvények karbantartása, az akácosok, nyárasok nyesése, a vágástakarítás és a szemétgyűjtés tartozik.

Forrás: NapiGazdaság

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.