FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-23

Erdő, erdő, erdő - gyűjtögetéstől a fosztogatásig

Tiltott gyümölcs lett a természet közös kincse. Szabályokba zárt erdei ajándékok. Kit véd, mit véd az új erdőtörvény? Lapos Tamás, az FVM TEF osztályvezetője válaszolt egy fogyasztóvédelmi weboldal riporterének.


Tiltott gyümölcs lett a természet közös kincse. Szabályokba zárt erdei ajándékok. Kit véd, mit véd az új rendelet?- Ilyen és ezekhez hasonló megjegyzések kavarognak az erdőtörvény közelmúltban közzétett, és már érvényben lévő végrehajtási rendelete nyomán. Miről van szó valójában? Az elégedetlenség, értetlenség visszhangja a miatt erősödött fel, hogy az erdőkben található természeti értékek ezen túl tabunak számítanak.

"Csakhogy ez így nem igaz,- állítja Lapos Tamás, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti osztály osztályvezetője. Nem erről van szó. Csupán arról, hogy ezen túl nem dézsmálhatja mindenki kénye kedvére, tetszése szerint az erdőket. Amíg korábban mindenki korlátlanul gyűjthette a vadon nőtt gombákat, gyógynövényeket, erdei gyümölcsöket, mostantól meghatározott mennyiségben, kizárólag saját célra, egyéni, családi használatra teheti ezt meg.

 

-Miért volt szükség erre a szabályozásra?

L.T: - Többen jelezték, hogy egyfajta rablógazdálkodás folyik erdeinkben. Köztudott, hogy a magyar erdők rendkívül gazdagok különleges gombákban, és egyéb termékekben, melyek gyógyászati, étkezési célra felhasználhatók. E felismerés nyomán egész üzletágak jöttek létre, és tonna számra vitték külföldre ezeket a drága kincseket. Nem vitatjuk, sokan saját szükségletre gyűjtik rendszeresen a természet gazdag ajándékait, nem ellenük jött létre az új szabályozás, ők ezen túl is nyugodtan gyűjtögethetnek az állami erdőkben; személyenként 2 kilogramm a megengedett mennyiség. Aki viszont ennél többet akar kivinni az állami erdőkből, vagy a magánerdőkben akar gyűjtögetni, annak engedélyhez kötött lesz a tevékenysége.

 

-Ezt hogy kell érteni?

L.T: - Az erdő tulajdonosától kell írásbeli hozzájárulást kérnie minden esetben, ha nagyobb mennyiségű erdei terméket szed, és piacra akarja vinni például. Ehhez az intézkedéshez társulhat a későbbiekben az, amikor a piacon is igazolni kell, hogy honnan származik az eladásra kínált termék és engedéllyel jutott-e hozzá, aki eladásra kínálja. Mivel ma már nem csak állami tulajdonban lévő erdők léteznek, hanem erdeinknek csaknem fele magánkézben van, a tulajdonostól, vagy az erdőgazdaságtól kell az engedélyt beszerezni.

 

- Ez lényegesen megnehezíti a helyzetet, hiszen senki nem tudja megállapítani, hogy melyik erdő állami és melyik van magántulajdonban? Meg egyébként is, az ismert tulajdonos elérése sem egyszerű.

L.T: - Kétségtelen, hogy az új helyzet ránk és az erdőgazdálkodókra is ró feladatokat, minél hamarabb ki kell jelölni, hogy melyik erdő milyen tulajdonban van. Mivel senki nem mérleggel a kosarában járja az erdőt, nyilvánvalóan nem lesz szankció, ha valaki 2 kiló gomba helyett 3 kilót szed, viszont, ha bebizonyosodik, hogy üzletszerűen gyűjti valaki ezeket a természeti kincseket, akkor azt elkobozhatják tőle, és az engedély nélküli, nagy mennyiségű gyűjtés, pedig szabálysértésnek, vagy akár lopásnak is minősül.

 

-Talán célszerűbb lett volna előbb átláthatóan, és közérthetően rendezni a helyzetet, azután meghozni a rendelkezést. Gondolok a magán és állami erdők megjelölésére, valamint arra is, hogy az erdőgazdaságok is hasznosíthatnák szervezetten ezeket az erdei értékeket, hiszen erre volt példa a múltban már. Meg az ellenőrzést is meg kellene szervezni az erdőkben.

L.T: - Ez igaz. Egykor a monopolhelyzetben lévő ErdeiTermék Vállalat végezte a hasznosítást, ma viszont bárki szabadon gyűjtögethet az erdőkben, sokszor a tulajdonosnak jelentős kárt okozva. Ennek megakadályozására mielőbb javítani kell az ellenőrzést, mert ha senki nem állja útját az erdei "kincskeresőknek", akkor szabad a vásár, és ez után is mindenki viszi, amit talál. Jellemző és aggasztó, hogy a nem szakszerű gombagyűjtés következtében egyes erdei gombafajok már eltűnő-félben vannak, az erdei gyümölcseinkre aszalóüzemeket létesítenek, és külföldre kerül nagy haszonnal sok olyan növény, gomba, amit itthon is szívesen fogyasztana a vásárlóközönség, valamint az erdőgazdálkodókat is jelentős jövedelemtől fosztják meg."

 

-Szabályokat hozni könnyű, de azokat ésszerűen, időben ismertetni, betartatni csak megfelelően szabályozott környezetben lehet, és ennek alapja, hogy minél többen megismerjék, elfogadják az új helyzetet.

L.T: - A szabályok nem ismerése ez esetben sem mentesíti a szabályokat be nem tartókat. Mi minden lehetséges fórumon megjelentetjük az új szabályozást, honlapunkon, önkormányzatoknál, piacokon, és remélhetőleg az erdőgazdálkodók útján is terjed majd a hír. Az erdő továbbra is mindenkié, amennyiben kirándulni akarnak ott. De ez nem azt jelenti, hogy mindenki azt szed, és annyit az erdei termékekből, amennyit akar. A szabályozás egyrészt azokért történt, akik jogos tulajdonukat védik, másrészt a közös tulajdon, az erdők állapotának megőrzése érdekében, és azok érdekeit is védi, akik egy jóízű gombapörköltnyi mennyiséget szeretnének hazavinni, esetleg somból, kökényből lekvárt készíteni a családnak. De mindenképpen azok ellen született az új szabályozás, akik korlátlanul, nem hozzáértő módon, gátlástalanul rabolják az erdők kincseit, és egyedül a megszerezhető gyors haszon motiválja őket.

Forrás: AKontroll

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.