FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-23

Szakképzési hozzájárulás - buktatók az elszámolásnál

Február 25-én kell bevallaniuk 2009-es éves szakképzési hozzájárulási kötelezettségeiket a vállalkozásoknak, a tavaly évközben életbelépett szabályozói változások alapján, mely 60 százalékra csökkentette a szakképzési hozzájárulás terhére igénybe vehető költségkeret arányát.


Kép forrása: Adónavigátor.hu

A hozzájárulási kötelezettség negyven százalékát így mindenképpen pénzben kell teljesíteniük azon vállalkozásoknak, melyek nem szerveznek gyakorlati képzést. Kedvező változás, hogy a munkavállalók képzési időre vetített személyi jellegű költsége ugyanakkor elszámolhatóvá vált. A szakképzési hozzájárulásból érkező bevétel 2009-ben meghaladta a 40 milliárd forintot.

A módosított törvény 2009. július 1.-jével változtatta meg a szakképzési hozzájárulás terhére a saját munkavállalók képzésére maximálisan igénybe vehető költségkeret arányát. A korábbi 70 százalékról 60 százalékra csökkentette azt, ezért ezt követően a hozzájárulási kötelezettség negyven százalékát kell pénzben teljesíteniük azon vállalkozásoknak, melyek nem szerveznek gyakorlati képzést munkavállalóik számára.

A hozzájárulás alapja 2009. január 1.-je óta a társadalombiztosítási járulékalap, mértéke 1,5 százalék, mely az első féléves előlegből és a második féléves kötelezettség részből tevődik össze. "A tavalyi év derekán életbe lépett változások ugyanakkor bővítették is a lehetőségeket, hiszen a munkavállaló képzési időre vetített személyi jellegű költsége - a munkabér és a kapcsolódó járulékok - is elszámolhatóvá vált, bizonyos korlátok mellett."- mutatott rá a változás kedvező elemére Marczin Mónika, az RSM DTM Hungary partnere. A vállalkozásoknak a befizetés mellett adatszolgáltatási kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, a székhelyük szerint illetékes regionális munkaügyi központ felé.

A külső képzések költségeinek elszámolásával előszeretettel élnek a vállalkozások. A szakképzési hozzájárulás terhére azonban csak az a külső képzés számolható el, melyet - a vállalkozás saját szervezetétől elkülönült - akkreditált felnőttképzési intézmény biztosít a munkavállalók részére.

Hasonlóképpen nem tartozik a figyelembe vehető körbe a készségfejlesztés sem. Így például a vezetői és csapatépítő tréningeket egyedileg kell értékelni, és megítélni azok elszámolhatóságának esetleges korlátait. A szakképzési hozzájárulási kötelezettség elszámolásának alapvetően nem akadálya, ha a képzésre nem Magyarországon, hanem az Európai Unió területén kerül sor, azonban a képzést folytató intézménynek a hazai szabályozások szerint akkreditált intézménynek kell lennie. Ennek alapján elszámolható külső képzésre csak abban az esetben kerülhet sor az Európai Unió területén, ha a magyar akkreditációval rendelkező képző intézmény Magyarországon kívüli Uniós tagországban is hajlandó képzéseit lebonyolítani.

Forrás: Világgazdaság 02-23

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.