FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-19

Tűz volt egy dévaványai raklapüzemben

Az egyik tulajdonos szerint akár gyújtogatás is okozhatta a szerda esti dévaványai tüzet. A Kisújszállási úti raktárépület egyharmadát és a készlet jelentős részét emésztették fel a lángok.


Az égő pala tűzijátéka és az aggodalom sok dévaványait órákra ott marasztalt a faüzem környékén. A tüzet is az arra lakók látták meg, ők szóltak a tűzoltóknak a gomolygó füstről és a felcsapó lángokról. A telep dolgozói délután fél négy körül tették le a szerszámokat, ám a baj hírére visszasiettek.

 

- Mentettük, ami menthető. Tíz-tizenöt percünk volt rá, hogy kihozzuk a kamiont, a targoncát és a békákat (hidraulikus emelőket). A végén már jócskán melengette a hátunkat, de azért ne gondoljon hőstettre - magyarázta Jenei József, a telep egyik bérlője, aki sokadmagával a tűzoltók keze alá dolgozott. Megfeszített iramban két targoncával hordták ki a lángok útjából a raklapokat.

 

A tűzoltókocsik is ingajáratban voltak, miután a telep víztározója kifogyott, a közeli tűzcsapoknál vételezték a vizet. Az oltást Jakab Mihály szeghalmi tűzoltóparancsnok irányította. A kiterjedt tűz ellenére este fél kilencre sikerült megállítani a lángok terjedését. A raktár tetőzetének és tartószerkezetének egyharmada és több ezer raklap veszett oda.

A tűzvizsgálat már akkor elkezdődött, s a találgatások is, miképp történhetett a baj. A munkaidő 7.30-tól 15.30-ig tartott, utána kiürült a telep. Az első hívás 19.35 órakor futott be a tűzoltóságra és utána még sokan jelezték a 105-re a bajt. Történeteket is felemlítettek, egy gyomaendrődi faüzem néhány évvel ezelőtti kigyulladását például az azonosítójel beégetésével hozták összefüggésbe. A javítást azonban ezen a telepen másik műhelyben végzik, innen azonban csak később hordják át a raklapokat a raktárba. Hallottuk azt is, hogy a raktárat áramtalanították.

A helyszínen beszéltünk azzal a férfival, aki hetven százalékban tulajdonosa a telepnek. Ő gyújtogatásra gyanakszik, aminek hátterében egy régóta húzódó vita áll. A gyanúját szerinte csak erősíti, hogy a tűz az ő térfelén pusztított. A tűzvizsgálat csütörtökön a helyszínen a tanúk meghallgatásával folytatódott. Kondacs Zsolt tűzmegelőzési osztályvezető kérdésünkre elmondta, az ügy feltárásához szakértőket vesznek igénybe. Az idegenkezűség is felmerült, mint ahogy minden más tűzesetnél, továbbá egyéb eshetőségeket is vizsgálnak.

Kálmán András telepvezetőtől megtudtuk, szeretnék minél hamarabb helyreállítani az épületet. A termelést folytatni kell, csak úgy tudják teljesíteni a megrendeléseket.

Forrás: BEOL - Békés Megyei Hírlap 02-18

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.