FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-17

Fában kelt életre a magyar történelem

Bú József szatmárnémeti fafaragóművész Arany vándor kiállítás című tárlatát Szabó Andrásné, a Metal-Art Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg február 16-én délután 4 órakor a Metal-Art bemutatótermében (Budapest VIII., Üllői út 102.)

Losonci Miklós művészettörténész-professzor pedig méltatta a március 31-ig látható kiállítást, amely valóságos fába faragott történelem, horizontja az őstörténettől napjainkig terjed.

A míves faragványokról elénk tárul többek között a magyar uralkodók portréja, Nagy-Magyarország összes vármegyéjének címere. A bensőséges hangulatú ünnepségen Erdélyi Ilona előadóművész mondta el Wass Albert Előhang és Váczi Mihály Kelet felől című költeményét.

Az Értől az Oceánig című Ady-verset idézve egy kiváló erdélyi, szatmárnémeti fafaragóművész több száz művet készített, melyekből elénk tárul a Kárpát-medence, Nagy-Magyarország történelme a szobrok nyelvén - mondta el többek között Losonci Miklós. Ez a gyönyörű tárlat megmutatja nekünk a magyar tehetség, a magyar nép legyőzhetetlen arcát. E nép, amelyet annyian próbáltak eltüntetni Európa és a világ térképéről, most újra a feltámadás küszöbén áll.

Bú József hársfába álmodja a magyar történelmi személyiségeket és az elidegeníthetetlen magyar vármegyéket, de nemcsak álmodik, hanem a kiemelkedő egyéniségek valódi karakterét is megragadja. A második honfoglalás vezérlő fejedelme, a párducos Árpád vitézsége, Szent István megszállottsága, Szent László honszerelme, Könyves Kálmán királyunk különös bölcsessége mind-mind elénk tárul a faragványokról. Éppúgy, mint a sok-sok szép nevű vármegye csodálatos címere.

Számomra kedves meglepetés, misztikus jel, hogy egymás mellé került szülővárosom, Debrecen és anyai nagyanyám szülőhelye, Háromszék jelképe.

Szabó Andrásné vezérigazgató meghatottan köszönte meg a művésznek és a művészettörténésznek a nem mindannapi élményt. Nemcsak a csodálatos fafaragások, szobrok, hanem Bú József egyénisége is lenyűgözte. Az ember, akinek tárlata végigvándorolta a Kárpát-medencét, és több száz művel ajándékozta meg korunk magyarságát, megejtően szerény. Nem tartja magát művésznek, csak őstehetséggel megáldott fafaragónak, aki azért kezdte el munkáját, hogy Nagy-Magyarország magyar ajkú gyermekeit emlékeztesse a trianoni tragédiára és arra, hogy mi, magyar ajkú népek akárhol is élünk, a világ bármely szegletében, összetartozunk.

A művész elmondta, hogy eredendően józsefvárosi, édesapja a Ludovika Akadémián végzett horthysta katonatiszt volt, így ő erdélyi otthonában, Szatmárnémetiben sem lehetett képzőművészeti főiskolás. Üzemmérnöki képesítéssel ment nyugdíjba, és kedvtelésből kezdte el fölvilágosító munkáját. Megfaragta fejedelmeink, nagy és kis királyaink arcképét, Nagy-Magyarország térképét, minden ősi magyar vármegye címerét, ősi magyar városaink jelképalakjait, kiemelkedő magyar költők, Kölcsey, Vörösmarty portréját.

Hálás a Metal-Art vezérigazgató asszonyának, hogy lehetővé tette számára a visszatérést Józsefvárosba, édesapja földjére. Így meg is ajándékozta Szabó Andrásnét Erdély fába vésett címerével.

 

Losonci Miklós arra biztatta Bú Józsefet, hogy készítse el azoknak az embereknek a fa domborművét is, akik Székelyföldet tették naggyá. Kőrösi Csoma Sándor, Bolyai Farkas, Bolyai János, Misztótfalusi Kis Miklós és a többiek (Szabó Dezső, Nyirő József, Sinka István, Tamási Áron) mind-mind e sorban állnak. Bú József lehetne a maga eszközeivel a Jézusfaragó ember című novelláskötet írója, Nyirő József eszmei jogutódja, életművének folytatója is - mondta a művészettörténész.

 

Amikor elhagyjuk a nem mindennapi tárlatot, megcsodáljuk még, mennyire összesimulnak a különböző stílusú műalkotások. A Metal-Art bemutatótermében lévő állandó kiállítás míves ötvösmunkái, a csodálatos sakk-készlet, az arany- és ezüstserlegek és gyertyatartók, a kereszt, a menora és a kehely misztikus, békés összhangban vannak az erdélyi mester faragványaival. Élnünk is így kellene.

Fotók: Máté Péter, Forrás: MNO 02-16

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.