FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-12

Csökkenteni kell a biomassza arányát - félreértés?

2010-02-22

A BITESZ a február 12-i konferenciáról több helyen megjelentek helyesbítését kérte az alábbiak szerint. A feb.12-i eredeti cikk ugyanitt a vonal alatt látható.

 

A III. Megújuló Energia Fórumról olyan tartalmú tudósítás jelent meg, miszerint dr. Dióssy László szakállamtitkár előadásában a biomassza energetikai célú felhasználásának korlátozását tartaná kívánatosnak. Sajnálatos módon ezt átvette néhány szakmai honlap, illetve médium. Valójában a szakállamtitkár úr ennek ellenkezőjét tartotta kívánatosnak.

 

A megújuló energiák felhasználását - szerinte - 2020-ig a jelenlegi háromszorosára kell emelni. Ez pedig csak úgy érhető el, ha minden ilyen energiafajtában jelentős lesz az emelkedés. Arányaiban növekedni kell a nap a szél és a geotermikus energiák felhasználásának, valamint a biometán termelésnek. Ennek hatására a megújuló energiákon belül - bár még mindig ez lesz a meghatározó - a felhasznált szilárd biomassza aránya a jelenlegi 90%-ról 70%-ra csökken. Felemelte a szavát a ma még ma előforduló rossz gyakorlat ellen, amikor az értékes tűzifát az elavult szenes erőművekben - kizárólag elektromos energia előállítás céljából, a keletkező hő hasznosítása nélkül - égetik el. Szükségesnek tartja viszont, hogy a meglévő igen nagy mennyiségű mező- és erdőgazdasági melléktermékek és hulladékok minél nagyobb hányadát helyben, elsősorban hőenergia biztosítására felhasználják. Ez jó lehetőség lenne az önkormányzati intézmények gázfűtésének kiváltására is.

A szakállamtitkár előadása és az előadásának prezentációja megtekinthető a BITESZ honlapon. A fórum teljes hanganyaga is megkapható CD lemezen az info@bitesz.hu címre küldött kérés alapján.

 


 

2010-02-12

A megújuló energia magyarországi felhasználásán belül jelentősen csökkenteni kell a következő tíz évben a biomassza jelenlegi, mintegy 90 százalékos arányát 70 százalékra - mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára pénteken (02.12.) Budapesten, a III. Megújuló Energia Fórumon tartott előadásában.

 

(A biomassza: biológiai eredetű szervesanyag-tömeg, növények, állatok, biotechnológiai iparágak biológiai eredetű terméke, illetve hulladéka, amelyet eltüzeléssel, gázosítással és egyéb módokon lehet energetikai célra hasznosítani.) A szakállamtitkár kifejtette: a biomassza hasznosítása nem fenntartható módon történik, a felhasználását pedig a társadalmi összefüggéseket is figyelembe véve kell vizsgálni. Egyidejűleg nagyobb szerephez kell jutniuk más energiahordozóknak, például a szél- és a napenergiának. Dióssy László hangoztatta: mindenképpen növelni kell az ország energiafelhasználásán belül a megújuló energiák jelenlegi, 6,5 százalékos részarányát. A cél, hogy 2020-ra gyakorlatilag megháromszorozódjon, vagyis 186 petajoule-ra nőjön, elérve a 15 százalékot, miközben az uniós elvárás 13 százalék.

A szakállamtitkár jelezte: a biomasszával szemben a jövőben nagyobb szerepet kap a megújuló energiaforrások felhasználásának összetételében a biogáz, a biometán, a geotermikus és a szélenergia hasznosítása, valamint nő a napenergia és a hulladékhasznosítás szerepe. Dióssy László szerint a biomasszát csak korszerű technológia alkalmazásával, energiahatékony módon érdemes hasznosítani. Példaként említette az 5-10 megawatt teljesítményű komplex biomassza kiserőművek hálózatának kialakítását. Ígéretesnek nevezte a biogáz hasznosítását, ugyanis annak decentralizált termelése szinte mindenütt lehetséges mezőgazdasági melléktermékekből, de szennyvíziszapból is. Így a biogáz alternatívája lehet a földgáznak.

 

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára arról beszélt, hogy a megújuló energia nagyobb mértékű alkalmazásának feltételei adottak az országban. Jelezte: a bioetanol gazdaságos előállításához szükséges mennyiségű, évi 1,5-2,0 millió tonna gabona Magyarországon rendelkezésre áll.

(MTI), mno.hu

Gőgös Zoltán előadásának címe ez volt: Biomassza előállítás és felhasználás mezőgazdasági vonatkozásai.

A FATÁJ szerkesztőség ismeretei szerint a megújuló energia célra használt biomassza legnagyobb része erdei fa és ipari faeselék.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.