FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-03

Szoborállítás - Majer Antal, Igmándy Zoltán

A kétszáz évre visszatekintő felsőfokú erdészeti képzésben kiemelkedő oktatói és oktatásszervezői tevékenységet végzett elődeinknek a múltban is igyekezett az Alma Mater méltó maradandó emléket állítani.


dr. Majer Antal és dr. Igmándy Zoltán

A soproni Botanikus Kertben számos szobor őrzi a régmúlt: Feistmantel Rudolf, Vadas Jenő, Roth Gyula, Fehér Dániel, Walek Károly és társaik, valamint a közelmúlt: Stasney Albert, Káldy József, Lámfalussy Sándor emlékét.

 

2010-ben dr. Majer Antal, az erdőművelés 1960-70-es években volt professzora, és dr. Igmándy Zoltán, az erdővédelem1950-80-as években volt oktatója tiszteletére és emlékére az Erdőmérnöki Kar, és az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet tudományos üléssel egybekötött megemlékezést szervez, melynek keretében a két volt professzor szobrát is szeretnénk felavatni a Botanikus Kertben. Mindkettőjük születésének és elhúnytának kerek évfordulója van ezévben.

 

Dr. Majer Antal 1920-ban, kilencven évvel ezelőtt született, és 1995-ben, 15 éve húnyt el. Erdőmérnökként gyakorlati munkát a Veszprémi Erdőhivatalnál, majd a Szentgáli Erdőgondnokság vezetőjeként, a Franciavágási Fűrész- és Vasútüzemnél, az Ugodi Erdőgondnokság vezetőjeként, majd az Ugodi Erdőgazdaság igazgatóhelyettes-főmérnökeként végzett. 1953-ban került az Erdészeti Tudományos Intézethez, ahol 1957-61. között az erdőművelési osztályt vezette. 1961-ben visszatért Sopronba, 1985-ig, nyugállományba vonulásáig az Erdőműveléstani Tanszéken dolgozott, mint tanszékvezető egyetemi tanár, 1962-65. között rektorhelyettesi teendőket is ellátott.

Az erdészeti kutatás területén elsősorban a Bakonyban, Sopron környékén és országszerte kialakított és felújított kísérleti területein az erdei ökoszisztémák, az erdők természetes felújítása, az erdőnevelés és a faállomány-átalakítás vizsgálatával foglalkozott. Szinte nincs olyan területe az erdőművelés tudományának, amelyben maradandót ne alkotott volna. Szigorú, de emberséges tanár volt, sokat követelt, de igen sokat is adott. Előadásaiból sugárzott az erdő, a természet szeretete. Hatalmas szakmai tudásához elmélyült humán műveltség is tartozott, amivel mindenkor magával ragadta hallgatóságát, mintegy másfélezer erdőmérnököt, akik tőle sajátították el az erdőművelés tudásanyagát.

 

Dr. Igmándy Zoltán 1925-ben, 85 évvel ezelőtt született, és 2000-ben, tíz éve húnyt el. Szakmai életét a Debreceni Erdőrendezőségnél kezdte, majd a Püspökladányi Erdőgondnokságnál beosztott mérnök, a Szolnoki Erdőgazdaságnál erdőgondnok volt. 1950-ben az Erdészeti Tudományos Intézetbe az Erdővédelmi Csoporthoz helyezték, innen 1953-ban az Erdőménöki Főiskola Erdővédelemtani Tanszékre egyetemi tanársegédi kinevezéssel kerül, ahol 1955-ben adjunktus, 1960-ban docens, 1969-ben egyetemi tanár.

Kezdetben gyakorlatokat vezetett, majd az Erdészeti növénykórtan, az Erdészeti állattan, a Faanyagvédelemtan előadásokat tartotta. Vezető oktatóként is tartott gyakorlatokat, az oktatás és nevelés során az önálló munkára helyezett nagy hangsúlyt, a gyakorlati feladatokat e célnak megfelelően alakította ki. Előadásait a nagy szakmai tudás, a gyakorlati problémák és azok lehetséges leküzdésének ismerete, és fanyar egyéni humora jellemezte. A hallgatókkal kiváló kapcsolatot tartott, és ez nem szakadt meg a végzésük után sem. Egy ciklusban rektorhelyettes, 1984-1989. október 1-jéig, egészségének megromlásáig az Erdőmérnöki Kar dékánja.

 

Az Erdőmérnöki Kar két meghatározó személyisége emlékét megörökítő szobor elkészítésével Csíkszentmihályi Róbert-et, a Szentendrén élő és dolgozó szobrászművészt kívánjuk megbízni. A Munkácsy díjas, Érdemes- és Kiváló művész, Koszorús szobrász és más művészeti elismerések birtokosának eddigi munkái bel- és külföldön számos köztéren láthatók, műveit többek között a British Múzeum London, a Dante Múzeum Ravenna, a Ferenczy Múzeum Szentendre, a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Csíkszentmihályi művész úr a két mellszobor elkészítését karunknak kedvezményesen, egyenként 2,5 millió Ft-ért vállalja, a felállítással együtt.

 

A tudományos ülést, és az annak keretében tervezett szoborállítási ünnepséget 2010. 10. 08-ára tervezzük.

 

Tisztelettel kérem mindazokat, akik az elődeinknek méltó emléket állítani kívánó kezdeményezésünkhöz csatlakozni szeretnének, jelezzék ezen szándékukat.

A szakmai támogatóktól beérkező összegeket az Erdőmérnöki Kar elkülönített számlán kezeli, és azt csak a két szobor elkészítésére fogja felhasználni. A támogatások fogadására nyitott számlaszámot támogató szándékát jelentő visszajelzése után fogjuk eljuttatni Önöknek.

 

Sopron, 2010. 01. 27.

 

Jó Szerencsét!

Prof. dr. Varga Szabolcs intézetigazgató

NyME EMK Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet

9400 Sopron, Ady E. u. 5.

Tel: (99) 518-333

Fax: (99) 518-676

e-mail: emevi@emk.nyme.hu

honlap: emevi.emk.nyme.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.