FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-01

A tatai Fényes-fürdő TT értékei, valamint egy tanösvény-tervezet megvalósításának lehetőségei

A Fényes-fürdő Természetvédelmi Terület-en található értékek bemutatásával az oda látogató, ezután nem csak a kényelmi (fürdőző) szolgáltatásokat fogja igénybe venni, hanem a természetvédelmi-turisztikai funkciókat is kihasználhatja. Így tágabb, környezettudatosabb szemlélettel gazdagodhat.

Égerláp

A Tatai Fényes-fürdő Természetvédelmi Terület a maga 33 ha-s nagyságával egy zsebkendőnyi kis gyöngyszemként helyezkedik el Tata város határában. 16 db védettség szempontjából fontos növényfaj fordul elő, valamint számos védett állatfaj él a területen. A Karsztforrásokból feltörő 20-22 °C -os hőmérsékletű víz meghatározó tényező volt a növény -és állatvilág kialakulásában. Sajnos a térség szénbányászatának negatívumaként 1972-ben "véglegesen" elapadtak a környékbeli források. A víz utánpótlás az elmúlt 30 évben nem volt megfelelő. Ennek az élővilág látta elsősorban kárát. A szénbányászat hanyatlása a térség karsztvíz emelésének jelentős visszaesése miatt, a karsztvíz szint emelkedni kezdett és pár évvel ezelőtt, 2001-ben a mintaterületen újra megszólaltak a források.

 

A mai tudósok (botanikusok, zoológusok) feladata, kötelessége felmérni a megmaradt értékeket. A korábbi években (50 év) számtalan szakember, amatőr és profi természetbúvár írt a Fényes-fürdőről, azonban a felhasználható irodalom mégis csekélynek mondható.

Dolgozatom első részének vázát a terület kezelési tervének segítségével készítettem, azonban a kezelési tervben véleményem szerint sok hiányosság található és ennek kiegészítése szükségessé vált. Jómagam 10 éve járok a területre és minden beavatkozásnak, változásnak szemtanúja voltam (vagyok).

 

A második rész a Tanösvény-tervezet bemutatása

 

A területen található (természeti, kulturális) értékek indokolttá tesznek, egy teljes területet lefedő, komplex értékeket bemutató tanösvényt, amelyen az érdeklődő látogatók könnyen megismerkedhetnek a helyi "csodákkal". A tanösvény tervezésekor külön hangsúlyt fektetek a bemutatásra váró értékek egyszerű megérthetőségére, "játékosságára". A fiatalabb korosztály figyelmét csak akkor lehet lekötni, ha számukra érthető nyelven kerül tálalásra.
Pl.: fotók, játékos ábrák, rajzok, rövid felhívások, rejtvények, stb.Tavaszi tőzike

 

A tanösvény hossza megközelítőleg 2 kilométer (1 óra kellemes séta), amely bárki számára lesétálható. Kerekesszékkel közlekedők, mozgásban erősen korlátozottak, sajnos csak a tanösvény egy részét látogathatják.

A tanösvény típusa füzetes:

A tanösvényhez egy tanösvényfüzet kerülne elkészítésre. A 14 megálló megállóból álló tanösvény segítségére a füzetben található ábrák rajzok, grafikák nyújtanak segítséget. Színes, keményebb papírból álló lapjai jó minőségűek. A bevezető, köszöntő és eligazító térkép után minden egyes megálló külön lapra kerülne elhelyezésre. Részletesebben majd később. A tanösvény eligazodásáben segítséget fog szolgálni a minden egyes megálló ponton elhelyezett színes  információs tábla, vagy a földbe elhelyezett karó. Minden megálló objektumában jól látható helyre kerül majd feltüntetésre a megálló sorszáma.

További részletek a csatolmányban.

 

A tanulmány elkészítéséhez a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület nyújtott hatékony segítséget.

 

A Egyesület tanösvény vezetést vállal
Érdeklődni: Mocsi Ádám (06-70) 385-7981

 

A Nyugat-magyarországi Egytem Erdőmérnöki Karának 2009. évi TDK konferenciáján "versenybe szállt" dolgozat teljes terjedelmében itt olvasható (pdf).

Forrás: Mocsi Ádám, NYME EMK Természetvédelmi mérnök hallgató

A FATÁJ Online szerkesztősége több éve azzal segíti a szakterületi felősoktatásban, szakmai kutatásban részt vevő hallgatókat, hogy a tudományos munkáik (TDK, szakdolgozat, diplomaterv, doktori disszertáció) publikációját díjmentesen segíti, a munkákat a rendszere által közvetíti.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.