FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-27

A Fekete-hegy vizes élőhelyeinek vizsgálata

A Fekete-hegy geomorfológiájában és élőhelyei szempontjából igen változatos. A bazaltplató ékessége a több mint egy tucat vizes élőhely, melyek hidrológiájával és rendszerbe foglalásával Pálfy Tamás tudományos diákköri (TDK) dolgozatát megelőzően nem foglalkoztak.

A vizsgálat tárgyát képző, felszíni állóvizek a V-NÉR kategóriái közül a következőkbe esnek: átmeneti láp (1510), mocsár típusú természetes állóvíz (1610), csapadékvizes pocsolya (1722), dagonya (1730). A V-NÉR fontos kiegészítő információkat nyújthat az adott élőhelyekről.

 

A vizsgált vizes élőhelyek hasonló átlagos pH és ?-értékeinél ugyanezen jellemzők dinamikája és a hidrológiai tényezők sokkal jobban befolyásolják növényzetük alakulását. A mocsarakat és egy lápot érintő részletes hidrológiai vizsgálatokból láthatjuk, hogy azonos kategóriába tartozó vizek vízháztartása jelentős különbségeket mutathat, így pl. mocsár és mocsár közt is jelentős különbség lehet. Erre jó példa a Juhászok kútjánál lévő (fő) vízállás és a Bika-tó összehasonlítása. Előbbiben a vízforgalmi különbségekből adódóan Ranunculetum aquatilispolyphylli, míg útóbbiban Thelypteridi-Typhetum angustifoliae volt jelen a megfigyelések idején. A harmadik, részletesen vizsgált mocsár, a Bonta-tó a Juhászok kútja (fő) megjelölésű víztesttel azonos vízforgalmi típusba esik, de már a néhány hónappal rövidebb vízborítás és pár tíz cm-errel alacsonyabb legnagyobb vízmélység egészen más növénytársulás (Phalaridetum arundinacea) kialakulását és tartós fennmaradását eredményezte. A Barkás-tó példája mutatja, hogy kiegyenlített vízháztartás esetén a síklápok regenerációs képessége erős.

A vízmérleg elemeinek pontos meghatározása hátralévő feladat. Ezek közül különösen fontos lenne a felszín alatt eltávozó vizek nyomon követése, mely pontos magyarázatot adhat a kőtálak kialakulásáról. Ehhez izobatiális térképek szükségesek.

A hidrológia-vegetáció kapcsolatának megismerése szempontjából fontos lenne a vizsgált tavak élőhelytérképeinek elkészítése. Fontos információt nyújtana ezen kívül az itteni vizes élőhelyekről a hozzájuk kötődő védett növényfajok és védelemre javasolt társulások, valamint a botanikai kutatások összefoglalása. Ez megtörtént a vizsgálatok részeként, azonban ismertetésük kimerítené a dolgozat kereteit. Fontos lenne az összes vizsgálat több évenkénti megismétlése.

 

A Nyugat-magyarországi Egytem Erdőmérnöki Karának 2009. évi TDK konferenciáján "versenybe szállt" dolgozat teljes terjedelmében itt olvasható (pdf).

Forrás: Pálfy Tamás Gábor, NYME természetvédelmi mérnök-jelölt

A FATÁJ Online szerkesztősége több éve azzal segíti a szakterületi felősoktatásban, szakmai kutatásban részt vevő hallgatókat, hogy a tudományos munkáik (TDK, szakdolgozat, diplomaterv, doktori disszertáció) publikációját díjmentesen segíti, a munkákat a rendszere által közvetíti.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.