FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-12-09

Német fa-csomagolóanyag ipar - közeleg a válság vége?

A németországi faalapú csomagolóiparág, raklapgyártók és az export csomagolók szövetsége (HPE) annak ellenére, hogy a tavalyi évet sikeresen zárták, 2009 hátralevő időszakára nem lehetnek optimisták.


HPE - A termelés év végéig 20%-ot csökken

 

"Bár a faalapú csomagaolóanyagok és a raklapok termelési adatai az idei tervezett értékek alatt voltak, a negatív tendencia gyengülését várják. Mégis a termelés 580 millió euróval csökken." - tájékoztatott Siegfried von Lauvenberg a HPE üzleti vezetője. Ez az érték 2008-ban 1,1 miliárd euró volt. Ez húsz százalékos különbséget jelent.

2009 első félévében a raklapgyártás 16,8 százalékkal csökkent, ami 33 millió darabot jelent. Az egy évvel korábbi időszakban 27,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható, ami körülbelül 230 millió euró érték. A hagyományos raklapok esetén 17,6 százalákos darabszámcsökkenés és 27 százalékos értékcsökkenés volt tapasztalható. Hasonló volt a helyzet a ládagyártás területén. 2009 első félévében 543 millió köbméter fát használtak fel csomagoláshoz, ez 18,1 százalékos visszaesés 2008 első félévéhez képest. A kábeldobgyártást is hasonlóan sújtotta a válság. A termelés 27,3 millió köbméterre csökkent (-28,2%). Ez pénzben kifejezve 11 millió euróval kevesebb a tavalyi évhez (-29,1%-os változás) képest.

A hagyományos raklapok importálása 2009 első nyolc hónapjában 23,9 millió darabbal csökkent, ami 22,9 százalékkal kevesebb mint az előző év hasonló időszakában. Az export is csökkent: 20,7 százalékkal, ami körülbelül 11,9 millió darabot jelent. Az első nyolc hónapban pedig a ládákon kívül 33 millió nyereséget hoztak. Ez összesen 13,3 százalékos csökkenést jelent. Az export átlagosan 31,1 százalékkal (kb. 11,5 millió euró) marad el.

A csomagolásra szánt faanyag ára 2009 harmadik negyedévében ismét emelkedett. Hasonlóan emelkedett a raklapokhoz szánt tömörfa értéke (6,8 százalékkal az előző negyedévhez képest), de még mindig elmaradt 7,7 százalékkal a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A tömörfa ára a csomagolóiparhoz 4,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest valamint 4 százalékkal volt a tavalyi érték alatt. A rétegelt lemezek is drágábbak lettek. 1,7 százalékos emelkedés történt. Bár az értéke még 11,5 százalékkal fekszik az előző évhez képest. Az csomagoló OSB értéke azonban elég stabil. Csak 0,4 százalékot nőtt az előző negyedévhez képest. Ez az érték azonban 15,3 százalékkal kevesebb mint tavaly. Lauvenberg szerint további emelkedések idén már nem várhatók.

 

A következő évre a kilátások egyelőre nehézkesek. Az eredmények messze elmaradnak a tavalyihoz képest, azonban a mélypontot már elérték. A raklapgyártás esetén 2010 elején fellendülés várható és az export termékek csomagolása talán fél évvel később kezdhet el erősödni.

 

A faalapú csomagolóiparág, raklapgyártók és az export csomagolók szövetsége (HPE) 360 vállalkozást tömörít a faalapú csomagolóiparban. A tagok rakodólapokat, csomagolóanyagokat, kábeldobokat, rostalapú kosarakat gyártanak. Vannak olyan cégek is közöttük melyek teljeskörű; logisztikai szolgáltatást végeznek.

Üzemek száma
Létszám
(fő)
munkaórák száma
Forgalom
(millió euro)
(1.000 óra)
Belföld
Export
összes
2007
34
2.916
4.834
469,6
67,4
537,0
2008
43
3.561
6.098
558,8
76,9
635,7
Az összesítésben az 50 fő feletti alkalmazotti létszámú cégek adatai jelennek meg. Forrás: Statistisches Bundesamt 

Forrás: HPE 12-04
Szakfordítás: Garab József - okl. faipari mérnök honlap: faforditas.ewk.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.