FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-15

Salon Vivons Bois faipari szakkiállítás és konferencia - Bordeaux, 2009. november 6-9.

A mintegy száz kiállító részvételével megrendezendő szakvásáron 17 témakörben számos kerekasztal-beszélgetést és szakmai előadást is hallhatnak az érdeklődők úgy a kimondottan fából vagy faszerkezettel épült házakról, mint a faanyagok építészeti fölhasználásáról és az ezekkel kapcsolatos egyéb kérdésekről.

Az Aquitaine régióban domináns erdőalkotónak tekinthető Pinus pinaster, azaz a tengerparti fenyő termesztésére, de főként innovatív földolgozására létrejött Xylofutur versenyképességi pólushoz, illetve az egész regionális faiparhoz kapcsolódik a 2009. november 6-9-én Bordeaux-ban - immár harmadik alkalommal - megrendezendő Salon Vivons Bois szakkiállítás és vásár, ami kimondottan a faanyagok építészeti fölhasználására fókuszál.

 

Az ágazatot egyébként is nehéz helyzetben érte a januári vihar, a károk fölszámolása nem csak nagyon sok pénzbe, de igen komoly "véráldozatba" is kerül, mivel a cégek egy része nem fogja túlélni az elkövetkezendő néhány évet.

A mintegy száz kiállító részvételével megrendezendő szakvásáron 17 témakörben számos kerekasztal-beszélgetést és szakmai előadást is hallhatnak az érdeklődők úgy a kimondottan fából vagy faszerkezettel épült házakról, mint a faanyagok építészeti fölhasználásáról és az ezekkel kapcsolatos egyéb kérdésekről - mint pl. energetika, ami az idei rendezvény kiemelt témája lesz. A rendezvényen külön figyelmet szentelnek annak a ténynek, hogy a francia ingatlanpiacon egyre nagyobb az érdeklődés az olyan, elsősorban faszerkezetekre alapozott építészeti megoldások iránt, amikkel a meglévő ingatlanok alapterülete viszonylag egyszerűen bővíthető, legyen szó horizontális vagy vertikális irányban megvalósítandó hozzáépítésről. A piac ugyanakkor nagyon komolynak tűnik, hiszen egyes felmérések3 szerint minden ötödik francia család szeretne egy faházat, de csak az esetek 4-5%-ában valósul ez meg, elsősorban anyagi okok miatt. A vásár a faházak "demokratizálódását" szeretné segíteni azzal, hogy az idén már a szélesebb közönség számára is elérhető, egy 100 négyzetméteres épület esetében 1200 euró/négyzetméteres bekerülési költségű faházakkal (is) jelentkezik. Szintén piacélénkítők az épületek energiagazdálkodásával kapcsolatos újabb és egyre szigorúbb előírások, mivel az ezeknek való megfelelést a faanyagok és faszerkezetek használata kimondottan segíti.

 

Folyamatos öntözéssel, gyakorlatilag anaerob körülmények között tárolják, akár 5-6 évig, a tornádó sújtotta területekről letermelt fát

A legutóbbi, "RT 2005" névre hallgató előírások már 15%-os energiahatékonyság-javulást eredményeztek az épületekben a korábbi normákhoz képest, a cél az, hogy 2020-ig fokozatosan 40%-ra nőjön az energia-megtakarítás. Mindezek ellenére a faanyagok építészeti hasznosításával foglalkozók (kész faházakat építő cégek, faanyagokat - is - beépítő építőipari vállalkozók, illetve konkrétan fával dolgozó iparosok) közül egyelőre senki nem tudja pontosan megmondani, mi is lesz az elkövetkező évek fő tendenciája. Az AFCOBOIS-nak, azaz a faházépítők szövetsége4 készül tanulmány öt lehetséges forgatókönyvet vázol a faházak jövőjére 2010-re:

1. stabil ágazati szerkezet mellett a piaci szereplők alkalmazkodnak az igényekhez és a szektor viszonylag egyenletesen fejlődik,

2. egy viszonylag jól definiálható piaci igénnyel szemben az ágazat a kész faház-típustervek kidolgozásával, ez elsősorban egy ökológiai szempontból előnyös, a fenntartható fejlődést támogató válasszal jelentkezik,

3. a klasszikus családi házak építésére szakosodott vállalkozások egyre nagyobb arányban ajánlanak és használnak beépítésre faanyagokat, ezen kínálat szélesítésével egyidejűleg bővítik beszállítói hálózatukat és fejlesztik a gyártástechnológiákat,

4. az ágazati szereplők összefognak és létrehoznak egy közös "koncepció+márka+katalógus" ajánlatot, a megrendeléseket pedig koncessziókra alapozva alégítik ki,

5. a normalizációs problémák és a szabályozás bonyolultsága miatt a külföldi cégek franchise-hálózato(ka)t hoznak létre a francia kivitelezők bevonásával, akik ezzel együtt megőrzik korábbi márkanevüket és tevékenységüket.

Kármentés

A rendezvényen a regionális innovációs ügynökség, az INNOVALIS AQUITAINE szervezésében sor kerül a < Trophées de l'innovation et de la collaboration technologique > díjak átadására is a következő szekciókban:

* Matériaux, systemes et procédés pour la construction bois (faházépítési anyagok, rendszerek és technológiai eljárások)

* Maison bois innovante (innovatív faház).

 

A szakkiállítást és vásárt megelőzően november 5-én kerül sor Bordeaux kongresszusi központjában az országos "erdő-faanyag-építkezés" konferenciára (1er rencontre nationale Foret - Bois - Construction), amire a szervezők az erdőgazdálkodóktól kezdve a fűrészüzemeken, faföldolgozókon keresztül egészen a kivitelezőkig a teljes "termékpálya" szereplőit várják. Céljuk, hogy együttesen vitassák meg azokat a kérdéseket, amik egy nagyon komoly átalakuláson áteső és folyamatos bővülést mutató piacon közvetve vagy közvetlenül minden szereplőt érintenek. És nem véletlenül teszik föl mintegy vitaindítóként azt a kérdést, hogy miként lehet úgy fejleszteni Franciaországban a faanyagokra alapozott építkezést, hogy az egyre növekvő mennyiségben (és arányban) francia faanyagot használjon föl? A szervezők közül néhányan:

* Afcobois (faházépítők országos szövetsége)

* CIPM (Comité Interprofessionnel du Pin Maritime, a tengerparti fenyőt - Pinus pinaster - termelők, földolgozók, használók szakmaközi szervezete)

* FFB (Fédération Française du Bâtiment, francia építőipari vállalatok szövetsége)

* FIBA (Fédération des Industries du Bois d'Aquitaine, a faipari vállalatok regionális szövetsége)

* Innovalis Aquitaine (regionális innovációs ügynökség)

* Xylofutur (versenyképességi pólus)

 

A fentieket kiegészítendő meg kell jegyezni, hogy Franciaországban a faanyagok építészeti célú fölhasználásának bővülése 2001. óta kétszámjegyű, a piacon érintettek összes árbevétele meghaladja az évi 70 milliárd eurót, fölhasználva a Franciaországban kitermelt faanyag 65%-át.

 

Somogyi Norbert, TéT-attasé Párizs, Forrás: NKTH

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.