FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-24

Konyhabútort gyárt? Koronalécet használ?

A koronaléceket sokan maguk készítik el tömörfából. Ha Ön is ezt teszi, számoljon utána, mennyit dob el a drága szárított anyagból, mire kiveszi a hosszú, hibamentes, egyenes szálfutású léceket. Körbe gyalulás, marás, több lépcsőben, talp ráépítés, kézi/gépi profilcsiszolás... - nos, mennyibe is kerül Önnek egy folyóméter koronaléc?

Helyszíni szerelés, bizonytalan pontosságú fűrésszel sok idő - magas, dekoratív léceknél jól el lehet szórakozni a szögvágások illesztésével. Majd este közli a háziasszony, hogy az illesztésen ő bizony átlát...

Kezdődik a rögtönzés: a gérelés hátuljára összehúzó vasalat "kókányolása" a kéznél lévő anyagokból - sarokvas, csavar, gémkapocs - kevés sikerrel, sok idő alatt. Műhelyben előre szerelve már jobb a kép, hacsak a helyszínen a falban felfedezett "pallérvinkli" - amely mint tudjuk, bármely szögértéket felvehet, kivéve a 87-93 fok közötti tartományt - ki nem egészül némi "pallérfüggőlegessel" is. Ha egyik fal így áll, a másik meg úgy, újra kezdődhet a hosszadalmas alakítgatás a már szögbevágott koronaléceken. Aztán az első fűtési szezon után, de még a garancia lejárta előtt a vevő értesít, - amire titkon számíthattunk - hogy a hosszú tömörfa lécek elveszítették a gázfűtéssel vívott csatát. Összeszáradtak, épp csak annyira, hogy átlátni közte. Lehet menni javítani, cserélni. Hát ebben csak az a jó, hogy a vevők többsége nem reklamál. Üzletnek viszont így is, úgy is pocsék. Sokat dolgoztunk, - esetleg többször is - haszon nélkül és termeltünk egy vagy több elégedetlen vevőt.

Mi a helyzet a furnérozott MDF koronalécekkel?

Ilyet már sokan láttunk, de a probléma ettől csak szaporodik: furnérozva leginkább designmentes, "elnyalt" profilú léceket találunk. Szögbevágás után pedig szinte lehetetlen illeszteni a 0,5 mm-es furnérréteget, hiszen itt a tömörfánál bevált összecsiszolás sem működik.

 

Mi lenne, ha létezne olyan furnérozott koronaléc, amely klasszikus szépségű és teljesen tömörfa hatású?

Mart szögletes lépcsőkkel és olyan szerelőtalppal, ami több centiméteres elhelyezési szabadságot biztosít? Ha létezne nevezetes szögekben előre gyártott sarokidomrendszer, amelyet a koronaléc síkjánál előbbre lehet állítani ~2 cm-rel? Akkor csak derékszögben kellene darabolni a lécet, ami a helyszínen, bizonytalan pontosságú gépen sem okozhat gondot! Megoldódna a pontatlan falak esete, többé nem történne meg, hogy "elfogy" a léc hossza a szögbevágás "próbálgatásánál". Kiemelkedő sarokidomok - valahogy úgy, mint a vízvetőknél már régóta megszokhattuk. A bútort pedig szebbé, látványosabbá tennék a kiemelt sarkok! Márpedig a szebb látvány adja el bútort és hoz új vevőt!

Ha ez a koronaléc rendszer gond nélkül elviselne akár 1-2 mm illesztési hézagot - némi sötétebb fugázó anyag behúzásával az illesztés hátánál? Ha ingyen adnának hozzá eldobható segédeszközt, aminek a segítségével még mérni sem kell, hogy a léc mennyire álljon előre? Megszűnne az illesztési macera, csak hosszra kellene vágni a léceket, méricskélés nélkül egymás mellé csavarozni, az esetleges pontatlanságokat kihúzni a fugázóval. Egy "megfontolt" tempójú kolléga is végezne a koronalécezéssel rövid idő alatt. Ráadásul olcsóbb lenne, mint a tömörfa?

Nem sok ez a jóból? Van ilyen? VAN ILYEN!!! Kitaláltuk, és megvalósítottuk ezt a rendszert!

 

Klasszikus, tömörfa jellegű, csiszolt furnéros, szerelőtalpas, 2800 mm hosszú koronalécek, előregyártott pozitív és negatív 90°-os és 45°-os sarokidomokkal, hossztoldó és íves elemekkel! Nézze meg a képeket és cserélje le a sok macerával járó, drága, tömörfás koronaléc problémáját erre a szebb, látványosabb, gyorsabb és olcsóbb megoldásra! Emlékszik? Több évtizeddel ezelőtt, míg nem léteztek a vízvetőkhöz műanyag sarokidomok, sokat küszködtünk a vízvetők szögbevágásával, illesztgetésével. Lehet, hogy Ön ugyanígy küzd most a koronalécek illesztésével. Felejtse el a kínlódást, adjuk a megoldást! Készítsen Ön is szebb bútorokat, gyorsabban, olcsóbban! Már számos kollégánk használja megelégedéssel ezt a rendszert. Használja Ön is, keresse nálunk vagy a jobb asztalos boltokban!


A K3 típusú koronaléceket és kiegészítőket megrendelheti faxon : 06-29-33-55-77; vagy interneten és házhozszállítjuk utólagos fizetéssel és teljeskörű garanciával! Járlatos furnérfajtákból - cseresznye, tölgy, bükk - raktárkészletről, azonnal, más fafajokból rövid határidővel!

 

Rendeléshez kattintson honlapunkon (www.furnerozott.hu) a furnérozott profillécekre, majd a K3-as koronalécekre. Honlapunkon egyéb furnérozással, hajlítással kapcsolatos problémájára is megoldást kínálunk, PROFIT ÖNNEK! rovatunkban pedig az Ön vállalkozását segítő cikkeket talál.

 

További információ:

Kis Tivadar - Ábrahám Műhely

06-20-9386-788, Ecser Ady út 2

www.furnerozott.hu

 

(x)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.