FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-18

A válság tizedeli a bútorgyártókat

Idén június végéig már 336 fagazdasági cég vált fizetésképtelenné, közülük 190-nél felszámolási, 146-nál pedig végelszámolási eljárás indult - derül ki a Fatáj online-szaklap adataiból - írja a NapiGazdaság.

A felszámolás alá került cégek között megtalálható például az ágybetétek és hálószobabútorok gyártásával, kereskedelmével foglalkozó Demko Feder Kft. és a hajlított bútorokat gyártó, debreceni Sellaton Zrt. Magyarországon 2007-ben 4400 bútorgyártó cég működött, fafeldolgozással 6048, míg erdőgazdálkodással 6101 gazdasági társaság foglalkozott - áll a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság számára készült 2008-as ágazati elemzésben. A cégek száma azóta legalább tíz százalékkal csökkent iparáganként - véli Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség szakmai titkára.

 

A bútoripari cégmegszűnések oka a gazdasági válság és az építőipari körbetartozások hatása, sok gyártó ugyanis beszállítója az építőiparnak - mondta a Napinak Tóth Eszter, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség ügyvezetője, aki szerint a fizetésképtelen vállalkozások száma tovább fog emelkedni. A körbetartozás a szövetség becslése szerint a forgalom 10-15 százaléka lehet. A fizetési morál a tapasztalataik szerint nagyon rossz, a folyamat évek óta tart és egyre romlik. Ennek a bútoripari cégek az elszenvedői, nem az okozói - véli Tóth Eszter . A válság nyomán a fafeldolgozó és bútoriparban 2009 első negyedévében folytatódott az előző hónapokban tapasztalt visszaesés. A KSH adatai alapján január-márciusban a fafeldolgozás 35 százalékkal, a belföldi eladás 25 százalékkal, az export pedig 34 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008 első három hónapjában. A termelés értéke 33,3 milliárd, a hazai értékesítés 15,4 milliárd, az exportárbevétel pedig 19,4 milliárd forintot tett ki. A bútorgyártás több mint 28 százalékkal esett vissza, belföldi értékesítése 49 százalékkal, az export viszont csak 4,9 százalékkal csökkent. A bútoripari termelés értéke 24,2 milliárd, a belföldi árbevétel 13,1 milliárd, az export pedig 24 milliárd forint volt. Az egyedi bútorokat gyártó kkv-knál kisebb lehet a visszaesés 28 százaléknál. A piac legjelentősebb szereplői közé tartozik a Balaton Bútor Kft. (Veszprém), a Garzon Bútor Zrt. (Székesfehérvár), az Abaúj Bútoripari Zrt. (Encs), a Kanizsa Trend Kft. (Nagykanizsa) és a BBS Trend Kft. (Mátészalka). A kormány a közelmúltban ítélt meg 190 millió forint fejlesztési támogatást a Swedwood Sopron Bútor Kft.-nek. A magyarországi gyár mintegy hétmilliárd forint összértékű bővítéséhez kapta a támogatást. Az ilyen, egyedi támogatás nem jellemző a bútoriparban, a cégek inkább nyilvános pályázatokon nyernek el támogatásokat - véli Tóth Eszter. Az uniós támogatási lehetőségeket kihasználva műszaki fejlesztésre, gépvásárlásra és lízingre költenek. A foglalkoztatási támogatásokkal is élnek egyes régiókban, de például Közép-Magyarországon ez nem jellemző.

 

A bútorgyártóknak biztos megrendelést jelent a központosított közbeszerzés keretében irodabútorokat szállítani a költségvetési intézményeknek. A megrendelés elnyerése érdekében közösen, konzorciumokat alakítva pályáznak. A MeH-hez tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a legutóbb tavaly év végén kötött irodabútor-keretszerződéseket, két és fél évre, nettó 7,25 milliárd forint keretösszegben. A nyertes szállítók hat részteljesítésben (a bútor anyaga és vezetői kategóriája alapján): a Kemabo Kft. és a Szatmár Bútorgyár Kft.; a Garzon Bútor Kft. és a Impala Bútorkereskedő Kft.; a Mezőkövesdi Bútoripari Kft. és a Sellaton Design Kft.; az Orako-Ekler Zrt. és a Telmex Bútorgyártó Zrt.; a Balaton Bútor Kft., a Samas Hungaria Irodabútor Kft. és a Sincord Kft.; a Gyulai Fa-fém Bútor Zrt. és a Linea Bútor-Stúdió Kft.

Magyar Bútor kampány indul szeptembertől
A magyar bútorok értékesítésének és ismertségének növelése érdekében kampányt indít a Bútorszövetség. A piacra jutás elősegítésére elkészült egy Magyar Bútor védjegy, amelyet első körben a szövetség tagjai használhatnak termékeiken, de bármely más hazai gyártó és kereskedő csatlakozhat a szervezethez, így jogosulttá válhat a logó használatára. A logó bevezetésének első állomása a szeptember 9-13. között rendezett Budapesti Nemzetközi Vásár lesz. Ezt követően indul a médiakampány, amelyben bemutatják a magyar bútor előnyeit és vásárlásra ösztönzik a fogyasztókat. A kampány első lépéseit pályázati forrásból finanszírozza a Bútorszövetség.

Szerző: Domonkos Erika, Forrás: Napi Gazdaság 08-12

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.