FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-07-06

Befejeződött a 2009. évi TÖLGYFAÁG erdészeti akció

Az erdészeti hatóság 2009 márciusában az ország több erdőterületén - megyei igazgatóságonként 1-1 napon - helyszíni ellenőrzést végzett. Az ellenőrzések az erdőkben, erdők vonzáskörzetében, illetve az oda- és kivezető utakon történtek, kiterjedve az erdőben tartózkodók; a fakitermelők és a faanyagszállítást végzők ellenőrzésére.

Az ellenőrzés végrehajtását indokolták egyrészt a fűtési szezonban felerősödött, az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók kárára elkövetett, helyenként már a szervezettség jeleit mutató falopások, másrészt a 2008-as ellenőrzéssel kapcsolatban a szakigazgatáshoz az ügyfelek (tulajdonosok, gazdálkodók) és a lakosság részéről érkezett pozitív visszajelzések.

 

Az ellenőrzés célja annak felmérése, hogy az ország egyes részein milyen mértékben fordul elő falopás, illegális fakitermelés, valamint az elkövetők, elkövetői körök feltérképezése, és természetesen velük szemben a megfelelő jogi eljárás megindítása.

 

Az ellenőrzésben való részvételre felkértük az illetékes rendőrhatóság szakembereit is, akik, készséggel segédkeztek, mivel az ellenőrzésnek komoly megelőző hatása van. Ugyanakkor az ellenőrzés kitűnő alkalmat nyújtott a két hatóság közötti kapcsolat és együttgondolkodás erősítésére is.

 

Az idei "Tölgyfaág akcióban" erdőfelügyelők, rendőrök, és helyenként a hatósági szakemberek kíséretében erdőgazdálkodók vettek részt.

 

Az ellenőrzés kiterjedt arra, hogy a fakitermelési munka végrehajtója a helyszínen - a jogszabályban foglaltakkal összhangban - rendelkezik-e az erdészeti hatósági engedély egy példányával, illetve a faanyag szállítója (akár erdőterületen, akár közúton történt az ellenőrzés) hitelt érdemlően igazolni tudja-e annak származását.

 

A szakemberek közel 30 ezer hektárt jártak be, 29 esetben tártak fel falopást, és 18 esetben illegális fakitermelést. Az érintett fatömeg mintegy 900 m3, ill. 200 m3 volt. Ez jelentős mennyiség, mivel március a fűtési szezon végének számít, és a hatósági ellenőrzés sok helyen már csak a korábbi fakivágások nyomaival szembesülhetett. Néhány esetben viszont az elkövetőket a hatóság tetten is érte.

 

Természetesen az erdészeti- és a rendőrhatóság a szükséges államigazgatási eljárást minden esetben megindította.

 

Az ellenőrzési nap tapasztalatai azt mutatják, hogy míg az ország egyes részein stagnál, ill. csökkent (pl. Zala megye) az illegális cselekmények előfordulása, addig máshol jelentősen nőtt (pl. Somogy megye, Pest megye). Országos szinten, az ismertté vált esetek alapján, a falopások mennyisége a korábbi évekhez hasonlónak tekinthető. Sajátosság, hogy - a szakszemélyzet folyamatos jelenlétének köszönhetően - az állami területeken ugyan a feltárt esetek száma magasabb, de éppen az erdészek jelenléte miatt az eltulajdonított faanyag mennyisége is kisebb.

 

Hangsúlyozni kell, hogy az erdészeti hatóságnak a folyamatos ellenőrzésre nincs kapacitása. A falopások egy része, különösen a rendezetlen, erdőgazdálkodóval nem rendelkező erdőkben, valamint a nehezen megközelíthető magánerdőkben - még az erdő tulajdonosa előtt is - jellemzően felderítetlen marad.

 

A megelőzés és felderítés terén nagy előrelépést várunk a parlamenti végszavazás előtt álló új erdőtörvényben már nevesített erdővédelmi szolgálattól, melynek egyik kiemelt feladata lesz az illegális fakitermelés és falopás elleni fellépés.

 

Forrás: MGSZH Erdészeti Igazgatóság

 


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.