FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-03

Lendületben a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete

A tönkre menetel helyett az életben maradást és a munkát választották azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek az egyre szigorodó előírásokhoz alkalmazkodva egyesületet hoztak létre. Hársasi Tibor elnökkel a tanácskozás kapcsán beszéltünk.

 

 

- Mi hívta életre az egyesületet?

- Május 22-vel lépett életbe az a jogszabály, amelynek értelmében csak akkreditált intézet által megadott engedély birtokában lehet könnyűszerkezetes házat építeni. Ez a rendelkezés igen komoly anyagi terhet ró a cégekre, melyet a kisebbek nem képesek kigazdálkodni. Ezért született az az ötlet, hogy az érintett vállalkozások egyesületbe tömörülve közösen szerezzék meg a minősítéseket.

 

- Hány tagból áll jelenleg az egyesület?

- Eddig 18 cég csatlakozott hozzánk, de mivel folyamatos az érdeklődés, várhatóan fél éven belül 30-ra bővülhet a számuk.

 

- Mennyire működik az elképzelésük, sikerül megszerezni a minősítéseket?

- Igen, eddig hét szerkezetre szereztük meg az akkreditációt. Ezzel egyébként egyedülállók vagyunk az országban, hiszen egy kézben nincs Magyarországon ennyi építési rendszer, melyet Tagjaink használhatnak.

 

- Hogyan fogadta a szakma az egyesület megalakulásának hírét?

- Vegyes a reagálás. Az érintettek közül sok az érdeklődő, hiszen felismerik az egyesület adta lehetőségeket. Vannak akik egyenlőre bizalmatlanok. Nem megszokott forma ugyanis, hogy többen összefogva együtt akarnak dolgozni. Akadnak ellenzők is.

 

- Mekkorára nőhet a piaci részesedésük?

- Elérhetjük akár a 15 -20 százalékot is, de hatásunk a piacra részesedésünket jelentősen meghaladhatja, ha az elképzeléseinket véghez visszük, és persze miért ne tennénk!?

 

- Milyen előnyökkel, illetve kötöttségekkel jár az egyesületi tagság?

- Számos előnnyel jár. A cégek arculata természetesen megmarad, önállóan dolgoznak, de egységes lesz a marketing, a megrendelések megszerzése, és az árubeszerzés is. Ezekkel nagyon sok kiadást takaríthatunk meg, ami javíthatja a cégek hatékonyságát. Nagy előny, hogy egységesen tudunk fellépni a piacon. Mindez segíthet hozzájárulni ahhoz, hogy nagyobb bizalommal forduljanak hozzánk a tervezők, a beszállítók és természetesen a legfontosabb, hogy a Megrendelők is. A költségek lefaragásával, illetve a közös beszerzés révén csökkenhetnek az áraink, miközben javulhat a kivitelezés minősége.

Nagyon fontos azonban megértenie minden Tagnak, hogy egymásra vagyunk utalva, közösek az érdekeink. Félre kell tenni az önző, rövid távú szemléletet, és meg kell értenünk, meg kell tanulnunk, hogy a hosszú távú érdekek a fontosak, és kifizetődők. Kulcsfontosságú ugyanis, hogy minden egyes kivitelezéssel foglalkozó Tagunk egyaránt magas minőséggel dolgozzon, megfelelve az akkreditációban vállaltaknak. Az egyik legfontosabb feladatnak tekintem, hogy néhány héten belül megszervezzük belső ellenőrzésünket. Kollégáink rendszeresen szemlézik majd a kivitelezéseket, ellenőrzik, hogy jogszerűen, illetve a minősítésnek megfelelően dolgoznak-e a cégeink. Létfontosságú, hogy semmi hibát ne vétsenek, hiszen a minősítéseket nem egy-egy cégtől vonnák vissza, hanem az egyesülettől. Ezért akár pénzbírsággal vagy kizárással is szankcionálunk.

 

- Ez elég szigorúan hangzik.

- Valóban, de nem kockáztathatunk. Természetesen minden segítséget megadunk. Hamarosan elindítjuk a belső képzéseinket az adminisztrációs feladatoktól a műszaki elvárásokig bezáróan.

 

- Milyen feladataik vannak még?

- Ki kell dolgoznunk a belső dokumentációs rendszert, egységes szerződés mintákat, épülethasználati utasításokat, a logónkat, hiszen minden általunk épült házat ezzel jelölünk meg. Hamarosan nekilátunk a közös marketing kialakításához, elkészítjük a weblapunkat. Rendkívül fontos a belső munkamegosztás, ki mihez ért leginkább, ki mit tud legjobban elvégezni! Végső cél a beszerzési csoport kialakítása. Erre a feladatra egy ezzel foglalkozó céget alapítunk. Bízunk benne, hogy jelentős árcsökkenéssel jár majd, amely mind a cégeink nyereségességét, mind a konkurenseinkkel szembeni árversenyt sikerét elősegítheti. Emellett a terveinkben szerepel, hogy szerződést kötünk valamely bankkal, amely a vevőinknek kiemelt ajánlatot tesz majd, természetesen üzleti alapon.

 

- Milyen a kapcsolatuk a hatóságokkal?

- Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az önkormányzatoknál nem feltétlenül segítőkészek az építési engedélyek kiadásakor. Úgy tűnik, kivárnak, nem igazán értik még, kik vagyunk.

 

- Ezek szerint valóban minden kezdet nehéz.

- Úgy tűnik, igen. Minden esetre az első nehéz feladaton túl vagyunk: május 21-én átvehettem az Építőipari Műszaki Engedélyünket melynek száma A-206/2008-I.

Ami pedig rajtunk múlik, minden szakmai csoportosulással, kivitelezővel igyekszünk a későbbiekben is jó kapcsolatot kialakítani és tartani.

 

 

További információk és dokumentumok a KÖ.H.E. ideiglenes honlapján (ide kattintva) érhetők el.

 

Szerző: Kovács Klára
(a cikk megjelenik a Gerendaházak Magazin következő számában)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.