FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-17

ExpoWood 2009 - A nagyrégió vására

Expowood 2009 faipari szakvásár, Brassó, május 6-9., Pál Zsuzsanna ötletgazda, vásárigazgató tájékoztatója.

Mi az Expowood, amit most már a tizedik alkalommal szerveznek?

Faipari vásár. Legkorábban termékkiállítás volt, az Erdélyi Magyar Tudományos Társaság fás szakosztálya szervezte, az évi konferenciasorozat mentén egy kisbemutatóból nőtte ki magát. 2000-ben átköltöztünk a sportcsarnokba. A soproni megoldás volt a minta. Ott az egyetemmel kollaborálva rendezik az évi szakkonferenciát és a vásárt. A székelyudvarhelyi Expowood tulajdonképpen öt évig volt udvarhelyi, mert aztán átköltöztettük Brassóba.

 

Kétségtelen előnye volt a városnak és a szakmának, hogy nálunk született és erősödött meg az Expowood.

A Faipari Szövetségnek köszönhető, a helyi hagyományoknak, a szakmai kistársadalomnak. A Famosnak, Dobay Tibor igazgatónak, akinek személyében kiváló támogatóra leltünk. Az igazgató úr már a legelső megnyitón megjósolta a sikert. Tanúi voltunk egy teljes átalakulásnak. A fabútort egyre inkább behelyettesítette a melaminált, s a hideg-rideg műanyag bútor technológiája abszolút újdonság volt számunkra. Bemutatására ajánlott lehetőséget az Expowood. S ha az anyag és a technológia átprofilálódott, a bútor- és lakástrendek bemutatásával kezdtük. Lejárt a mamutcégek ideje,ezzel is számolhattunk.

 

A közönségre vagy a szakmai kistársadalomra figyeltek inkább?

Technikai szakvásárrá alakultunk, be tudtuk hozni az érdeklődő szakközönséget. Országosan, a határokon túlról. A Magyar Kereskedelmi Kamara is felpártolta a rendezvényt.

 

A vásár évenként egyre jobb felfutási statisztikát mutat.

A tavalyi megnyitót úgy kezdtem, hogy ötszáz négyzetméterről ötezerre fejlődtünk. Ez a gazdaságban mutatkozó konjunktúrának köszönhető, a költözés jelentette előnyöknek is. Szakmai csúcsfórum lett, az ország második nagyvására. Brassó, a koronás fagyökér városa az ország középső részén fekszik, minden irányból könnyen elérhető, Bukarestbe nem igazából kívánkozik a kisvállalkozó, nem is megy le. Ha ragaszkodunk a címhez, akkor ez a mienk, az erdélyi nagyrégió vására.

 

 

Expowood 2009 faipari szakvásár, Brassó, május 6-9.

Ami változott és ami nem

Pál Zsuzsanna, a vásár igazgatója tájékoztat

Egy reklámbeszélgetést nem szokás úgy indítani, hogy beütött a válság... Mi most így kezdjük.

Az Unióban a faipar nem elsődleges iparág, akik eddig állták a sarat, most elsőre a beruházásoktól lépnek vissza. Volt úgy, hogy az illető pályázatot nyert, és aztán nem mert nekifogni a levegőben ( a gazdaságban) érezhető egyre nagyobb bizonytalanság miatt. A Intarzia reklámot is lemondja.

 

Mindezek mellett vagy ellenére milyennek ígérkezik az idei szakvásár?

A nagy európai vásárok is gyengélkednek. A januári kölni vásárról sokan léptek vissza, még ha el is veszítették a két évvel korábban lefizetett előleget. A milánói vásárt Riminibe költöztették, ezzel egyharmadára hozták le a kiállítók költségeit. Nálunk az idei vásár nem lesz csúcs, megelőlegezem, annyian lesznek, mint tavaly, de jóval kisebb felületen. Nemcsak a kiállítókat lesz nehéz megmozgatni, hanem a látogatókat is. Két, eddig kötött ponton is változtatnunk kellett: a régi brassói traktorgyár sportbázisán rendezzük be a vásárt, nem pedig Vidombákon, és a korábbi márciusokhoz képest idén május 6-9. között. Azért kellett halasztanunk, mert abban az óriássátorban, amelynek belterében berendezzük, kora tavasszal túl hideg lenne. Annyit mondhatok, idén is kihasználunk minden lehetőséget, hogy partnereinknek a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk. Korábbi híd-szerepünket is vállaljuk a közép- és felsőfokú szakoktatás és a fás cégek között. E téren idáig is történt egy s más, vásárainkon egyre több cég tartott különbemutatókat a diákságnak, szponzorként berendeztek egy-egy korszerű laboratóriumot. Más vállalkozók ösztöndíjat ajánlottak fel a tanulóknak-hallgatóknak.

 

S az állásbörze?

Idén sajnos elmarad. De, az igazán családias hangulatot, amit Udvarhelyről vittünk át Brassóba azt nem adjuk fel. A fabál, amin a város, a környék szakemberei mind ott vannak. Tartjuk magunk a gyakorlati igazsághoz, ami pedig nem más: tartós kapcsolatok a bor mellett kötődnek. S egy utolsó megjegyzésem: jó csapatom van, Péter István és Mihály Erika munkatársaim a kezdetektől a stratégiai csoport tagjai.

 

Forrás: ExpoWood

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.