FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-23

Magyar szabványt keres? Így találja és veheti meg.
Példa: parketta megfelelőség értékelése és jelölése, CE jel

A feladat az, hogy valamire adott témakörön belül van-e szabvány, illetve ha tudom a szabvány számát, címének egy részletét, akkor hogy találom meg, hogyan ellenőrizhetem, hogy az érvényes vagy esetleg visszavont szabvány-e. Továbbá az is érdekes lehet, ha harmonizált szabványról van szó, akkor pl. a CE jel alkalmazása annak alapján előírt-e és mikortól kötelező.

 

A kiindulási pont a Magyar Szabványügyi Testület honlapja, a www.mszt.hu.

Itt a Szabványjegyzék menüt kell választani, majd abban a jobb oldali ingyenes termékkatalógust, itt pedig a lap alján van a szabványkeresés blokk, ahol kereshetek a szabvány száma és/vagy címe szerint, vagy ha ezt sem tudom, akkor a szakterület alapján, ez utóbbi az ICS szerinti keresés.

A példa kedvéért azt keressük, hogy mikortól is kell majd a parkettáknál a CE jelet kötelezően alkalmazni forgalombahozatalkor.

 

A hivatkozási szám és/vagy cím szerinti keresésnél ha beírom a *parketta* kiefejezést számos találatom lesz, de nem lesz köztük az MSZ EN 14342:2005+A1:2008 szabvány, melynek címe: "Fa padlóburkolatok. Jellemzők, a megfelelőség értékelése, jelölés". Pedig a parketta esetében a CE jel használata ebből következik.

A címben a "parketta" szó nem szerepelt, a fenti szabvány ezért nem került a találati listába, ahhoz a *padlóburkolat*-ra kellett volna keresni. A keresésnél hasznos a * használata, hiszen sokszor célszerűbb szótöredékre keresni. Ilyenkor a szótöredék mögé biztosan jó *-ot tenni, de előfordulhat, hogy ejéje is hasznos odatenni.

Persze könnyű a keresés, ha tudom a szabvány számát, így *14342*-re keresve egyből meg is találom a már említett szabványt.

Itt azt láthatjuk, hogy a MSZ EN 14342:2005 szabványt, amely magyarra is le volt fordítva, visszavonták és a helyébe az A1 kiegészítéssel kibővített, de csak angolul rendelkezésre álló szabvány lépett 2008-ban.

Ebből látható, illetve az MSZT-nél érdeklődve kiderül, hogy a CEN az A1 kiegészítéskor sajnos visszavonta az alapszabványt és a helyébe a kiegészítettett léptette. Ezért az MSZT-nek is ugyanezt kellett tennie, így a hazai forgalomban is 2008. szeptembere óta a kiegészített angol szövegű szabvány a hatályos a parketták megfelelőségének értékelése és jelölése esetén.

A Részletek gombra kattintva látható, hogy 4920 Ft + áfa áron ez a szabvány meg is vehető online, vagy hagyományos úton.

 

A szakrendi, avagy ICS szerinti keresésénél a Faipar a 79. számú szakterület, rákattintva láthatóak a részterületek címei, melyek közül a 79.080 Fa féltermékeket választva, annak listája utolsó előtti elemeként szintén megtaláljuk a keresett MSZ EN 14342:2005+A1:2008 szabványt. A listában a szabványok a megjelenés sorrendjében vannak, ez az új ezért is van majdnem a lista legvégén.

A szakrendi logika miatt persze a listában minden parkettával foglalkozó szabvány látható, akkor is, ha a címben a padlóburkolat szó szerepel.

 

Mikortól kötelező a CE jel alkalmazása?

 

Nézzük, tartozik-e ehhez a szabványhoz a CE jel használatára határidő! A parketta építési termék, az új szabvány pedig harmonizált az Építési termékek Irányelvével. A kiindulás az MSZT honlap nyitóoldalán az "Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok" nevű kapcsoló.

Ennek segítségével az EU honlapbirodalmának egy angol nyelvű lapjára jutunk, illetve az alábbi kapcsoló-sor utolsó eleme is a harmonizált szabványokkal összefüggő irányelvekkel foglalkozó oldalra vezet.

European Commission > Enterprise >  Policy Areas >  Single Market  >  New Approach >  Harmonised standards > List of directives and subjects

 

Itt a legelső blokk tartalmazza az új megközelítésű irányelveket, melyek hez kötődik a CE jel alkalmazása. [New Approach directives (directives providing for CE marking)] Ebben blokkban most a negyedik a 89/106/EK az Építési Termékek Irányelve (CPD). Az irányelv nevére kattintva jutunk a CDP-vel harmonizált szabványokat felsoroló meglehetősen hosszú lapra. Az alábbi kapcsolósor utolsó eleme is ide vezet.

European Commission > Enterprise >  Policy Areas >  Single Market  >  New Approach >  Harmonised standards > List of directives and subjects > Construction

 

Az EN 14342:2005+A1:2008 szabványt az igen hosszú listában keresgélve nem könnyű megtalálni, segítségünkre jöhet FireFox böngésző esetében a Crt+F keresési funkció, amelyhez beírva a 14342 számot, és entert nyomva egyből megtaláljuk a szabványunkat, ebben a listában is a vége felé. Megtalálva azt láthatjuk, hogy a EN 14342:2005+A1:2008 lecseréli a EN 14342:2005 szabványt, azonban e kettő 2010. március 1-ég még együtt élhet. A CE jelet a parketta gyártóknak tehát csak 2010. március 1-től kötelességük alkalmazni az EU-ban termékeiken. Természetesen előfordulhat, hogy egyes vevők már hamarabb kérik szállítóiktól a parketta CE jelölését.

 

A CE jel alkalmazása parketta esetén akkor költségesebb, ha kétrétegű, háromrétegű, vagy egyéb felületkezelt és ragasztott, tehát vegyi anyagokat is tartalmazó termékről van szó. A csaphornyos, lamella, mozaik, élkötegelt stb. parketták, a svédpadló esetén nincs szükség külső laboratóriumi bemérésekre, a gyártó saját megfelelőségi kijelentése elegendő a CE jel alkalmazásához. Az más kérdés, hogy ennek formai és tartalmi kellékeit a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, így előfordulhat, hogy még ebben az esetben is érdemes olyan szakértőt alkalmazni, aki egyébként a tanusításra felkészítést szokta elvégezni. A nyilatkozatot minden olyan nyelven el kell készíteni, amely EU országokba szállít a cég.

Ismereteink szerint a hazai két- és háromrétegű parkettát gyártók mindegyike felkészült már a CE jel alkalmazására, hasonlóan a jelentősebb egyéb parkettatípusok gyártói is képesek a megfelelősségi nyilatkozatot kiadni. Fentiek alapján érdemes erre a belföldi forgalmazáshoz - aki még nem tette - minél gyorsabban felkészülni, nehogy ezt firtató ellenőrzésen fennakadjon valamely gyártó és/vagy forgalmazó.

Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.